У МЗС погодилися на врегулювання конфлікту на Донбасі за формулою Штайнмаєра

Дата: 18 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко повідомив про те, що він дав згоду на так звану формулу Штайнмаєра щодо врегулювання ситуації на окупованій частині Донбасу.

Про це повідомляє “Європейська правда”. 

За його словами, про застосування формули Штайнмаєра домовилися ще на зустрічі радників 2 вересня.

“Я можу навести те, на що я дав згоду. Закон про особливий статус вступає в дію в попередньому форматі на момент проведення виборів, а остаточно набуває чинності після рішення БДІПЛ ОБСЄ  (про визнання виборів чесними. – Ред.). Це те, що записано в рішення. Більше там нічого немає. Треба, щоби всі партії, представлені за цим столом, всі медіа, представлені тут, мали доступ до виборів і так далі. Тільки тоді вибори можуть бути визнані такими, що відповідають стандартам ОБСЄ”, – сказав Пристайко. 

Водночас очільник МЗС наголосив, що для проведення виборів в ОРДЛО спочатку мають створити відповідні безпекові умови. 

“Президент Зеленський це чітко сказав”, – підсумував Пристайко. 

Як відомо, так званий план Штайнмайєра говорить про те, що на окупованих територіях Донбасу мають відбутися місцеві вибори. Після того як ОБСЄ визнає ці вибори легітимними, пропонується внести зміни до Конституції і закріпити особливий статус Донбасу, а вже потім передбачається виведення військ з української території і встановлення контролю України над кордоном з Росією. Цей план неодноразово критикувала влада за колишнього президента Петра Порошенка. 

Нещодавно голова ОБСЄ Мірослав Лайчак заявив, що вибори на тимчасово окупованих частинах Донецької та Луганської областей  можуть пройти тільки у вільних умовах і за українськими законами. Водночас він додав, що наразі передумов для проведення такого волевиявлення в ОРДЛО немає. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter