У М’янмі за день військові вбили понад 80 людей

Дата: 11 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

У М’янмі, в місті Пегу, 9 квітня силовики вбили понад 80 людей. А загальна кількість жертв від початку військового перевороту в країні перевищила 700 осіб.

Про це повідомляє DW з посиланням на “Асоціацію підтримки політичних в’язнів” (AAPP).

Сутички між силовиками та протестувальниками у М’янмі

Кількість загиблих впродовж 9 квітня ще може збільшитися після підтвердження інформації про загибель інших осіб у цей день. Повідомляють в AAPP, яка веде підрахунок жертв протестів у цій країні, а також місцеві ЗМІ.

Силовикам М’янми закидають використання важкої зброї проти демонстрантів, зокрема, реактивних гранат та мінометів. Інформація не підтверджена з незалежних джерел, однак, фото- та відеоматеріали з міста Пегу демонструють фрагменти мінометних снарядів.

Жорсткій критиці було піддано також рішення військового суду в М’янмі, який напередодні засудив 19 людей до смертної кари за крадіжку та вбивство. При цьому 17 з них засудили заочно.

Нагадаємо, що 1 лютого військові М’янми усунули від влади цивільне керівництво країни на чолі з Аун Сан Су Чжі, арештували її та президента країни Він М’їна й оголосили надзвичайний стан, що діятиме протягом року. З 1962 року та протягом декількох десятиліть у країні панувала військова диктатура, але ситуація почала змінюватись у 2011 році.

Від початку лютого жителі М’янми щодня виходять на протести, однак силовики жорстко розганяють їх та вбивають. Щонайменше 38 людей, серед яких було два підлітки, вбили 4 березня. Однак найкривавішим днем протестів наразі називають 27 березня – День збройних сил, коли військові вбили 91 людину, зокрема дітей.

Фото обкладинки: DW

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter