У М’янмі стратили чотирьох активістів, включно з колишнім членом парламенту країни

Дата: 26 Липня 2022
A+ A- Підписатися
У М’янмі, де військові захопили владу, стратили чотирьох громадських активістів, які боролися за демократичний розвиток країни.
 
Про це повідомляє BBC.
 
Фйо Зея Тоу – член парламенту М’янми, якого стратили військові

Зазначається, що чотирьох активістів, серед яких і колишній член парламенту М’янми Фйо Зея Тоу, засудили до страти під час судових процесів, що відбувалися в закритому режимі. Всіх чотирьох звинуватили в підготовці та вчиненні терористичних актів.

Державне інформаційне агентство М’янми Global News Light повідомило, що чотирьох чоловіків стратили, тому що вони “давали вказівки та вчиняли змови для проведення жорстоких і нелюдських терористичних актів“. Водночас інформації про те, коли і як стратили засуджених, надано не було.

Держсекретар США Ентоні Блінкен засудив страти в М’янмі.

Такі ганебні акти насильства та репресій не можна терпіти. Ми залишаємося відданими народу Бірми та його зусиллям відновити шлях Бірми (М’янми. – Ред.) до демократії“, – написав він у твіттері.

Обурення новиною про страту активістів висловив і спеціальний доповідач ООН з прав людини в М’янмі Том Ендрюс. Він наголосив, що ці дії військових, які захопили владу в країні, мають стати поворотним пунктом для міжнародної спільноти.

За даними ООН, ці страти стали першими в М’янмі з 1988 року. Попередні страти в цій країні відбувалися через повішення.

Нагадаємо, що військові захопили владу в М’янмі на початку 2021 року. Жертвами перевороту стали щонайменше пів тисячі осіб. 38 людей, серед яких було два підлітки, вбили 4 березня, а одним з найкривавіших днів протестів називали 27 березня – День збройних сил, коли військові вбили 91 людину, зокрема дітей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter