У МВС не знайшли зв’язку між діями нацгвардійця Марківа та загибеллю журналіста Роккеллі

Дата: 31 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Експерти МВС встановили відсутність причинно-наслідкового зв’язку між діями засудженого в Італії до 24 років ув’язнення нацгвардійця Віталія Марківа і загибеллю італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі та російського правозахисника Андрія Миронова.

Про це повідомили у відомстві. 

Експерти, що опитали понад 70 осіб, 20 з яких – безпосередні свідки, стверджують, що невинуватість Марківа підтверджується не тільки їхніми словами, але й результатами експертиз, проведених у Слов’янську та на горі Карачун. Так, начальник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе розповів, що в солдатів Нацгвардії на момент загибелі фотокореспондента була виключно стрілецька зброя, а відстань між позицією, на якій перебував Марків, і місцем загибелі журналіста становить 1,7 км.

“Під час розслідування не виключається версія умисного заманювання бойовиками НЗФ італійського журналіста Роккеллі, росіянина Миронова та французького журналіста В. Рогулона, який отримав поранення, з подальшою провокацією військовослужбовців України на перехресний вогонь. Під час допиту встановленого свідка, місцевого жителя, з’ясувалося, що стріляти почали з території заводу “Зевс Кераміка”, де на той час знаходилися бойовики НЗФ”, – сказав він.

Водночас очільник МВС Арсен Аваков повідомив, що представники італійських правоохоронних органів жодного разу не приїздили до України й не були на місці загибелі італійського громадянина.

“Таким чином, слідство не було проведено в повному обсязі, і Віталій Марків був позбавлений безумовного права на об’єктивне розслідування і права на захист. Тому я закликаю шановний італійський суд узяти до уваги докази, які були зібрані українським слідством, і врахувати їх при винесенні справедливого рішення”, – наголосив він.

Нагадаємо, що Віталія Марківа арештували у 2017 році за підозрою в причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі 2014 року біля Слов’янська на Донеччині. Там він працював у групі фоторепортерів із напарником-перекладачем, російським правозахисником Андрієм Мироновим.

Італійські прокурори вважають загибель Роккеллі умисним убивством. За їхньою версією, перебуваючи на горі Карачун, Марків передав інформацію про журналістів українській армії. Захист відкидає ці звинувачення, наполягаючи на тому, що журналісти перебували в зоні війни без розпізнавальних знаків і стали жертвами перехресного вогню. Італійська сторона відмовилася від проведення слідчих дій на місці події, а також проігнорувала пропозиції України щодо створення спільної слідчої групи, які висловлювали після арешту Марківа.

Відомо, що в слуханні справи Марківа італійський прокурор використовував публікації з пропагандистських російських медіа як докази винуватості.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter