У МОЗ прогнозують сплеск ковіду восени, якщо не почати активніше вакцинуватись

Дата: 26 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Уряд закликає громадян робити щеплення проти коронавірусу, адже попри зняття карантину хвороба не зникла.  

З таким закликом виступили в МОЗ. 

Фото: Офіційний портал Києва

Нині загальний рівень охоплення щепленнями по Україні залишається нижчим за 70%, а серед українців, старших за 60 років, узагалі 30%. 

Офіційно карантин в Україні зняли, втім рекомендація робити щеплення залишається. 

“Особливо необхідно подбати про імунний захист та зробити щеплення людям, які мають ослаблений імунітет чи супутні захворювання, старшим за 60 років, які перебувають у групі ризику важкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної хвороби… Вірус не зник, і восени ризикуємо побачити чергову сезонну хвилю захворюваності, тому зараз важливо поновити захист”, – нагадав заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін. 

Наразі в Україні в наявності більш ніж 7 мільйон доз вакцини, які є безоплатними. Зробити щеплення можна в сімейного лікаря або в пункті щеплення

Посадовці кажуть, що інфраструктура дозволяє робити щеплення у всіх регіонах. Так, минулого тижня працювали понад 2 903 пункти щеплення, 72 центри масової вакцинації та 477 мобільні бригади. 

Загальний рекомендований курс вакцинації містить чотири щеплення, а через п’ять місяців після первинного курсу вакцинації необхідно зробити перший бустер. Друга бустерна доза рекомендована всім повнолітнім з інтервалом щонайменше в чотири місяці після першої. Також в Україні дозволено вакцинацію з п’ятирічного віку.

“Для щеплень дітей 5–11 років використовують спеціальну вакцину Comirnaty, одна доза якої містить втричі менше активної речовини, ніж вакцина для людей, старших 12 років”, – пояснюють у МОЗ. 

Нагадаємо, що за час пандемії ковіду лише в Києві померли понад 9 тисяч людей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter