У Москві зірвали показ фільму про Голодомор

Дата: 15 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

У Москві зірвали показ фільму про Голодомор “Гарет Джонс” польської режисерки Агнешки Холланд.

Про це повідомили у правозахисному центрі “Меморіал”. 

Кайданки на дверях офісу правозахисників. Фото: телеграм-канал “Новая газета”

Показ мав відбуватись у московському офісі правозахисного центру 14 жовтня. Поліцію викликали самі правозахисники, адже перед початком заходу до будівлі увірвались близько 20 чоловіків, деякі з яких були у масках, та знімальна команда телеканалу “НТВ”.

Нападники  вийшли на сцену біля кіноекрана і стали скандувати “Фашисти”, “Ганьба” і “Не забудемо, не пробачимо”. Перед приїздом поліції більшість з них пішли.

Натомість поліцейські кілька годин не випускали на вулицю глядачів, наділи на ручки вхідних дверей кайданки, а після покликали понятих для “огляду місця пригоди”. Гостям показу також роздали анкети для внесення персональних даних і стали питати, як вони опинилися на показі та чи мають вони судимості. Після надання пояснень їх відпустили.

Фото: Правозахисний центр “Меморіал”

Силовики просили у правозахисників відео з камер спостереження, які їм потім передали на флешці. Поліція забрала з собою відеореєстратор і частину обладнання охоронно-пожежної сигналізації.

Юристка “Меморіалу” Ірина Путилова припустила, що тепер офіс організації без пожежної сигналізації можуть опечатати за порушення правил промислової безпеки.

З 2014 року російська влада вимагає, аби правозахисний центр “Меморіал” визнав себе іноземним агентом, адже активісти, нібито, отримують іноземне фінансування та займаються політичною діяльністю. Однак вони відмовляються це робити та наголошують, що не є нічиїм агентами, а єдиною функцією “Меморіалу” є збереження пам’яті про репресії радянського періоду.

За відмову наносити маркування “іноагент” правозахисників оштрафували вже на понад 2 мільйони рублів або понад 730 тисяч гривень.

Нагадаємо, ZMINA публікує цикл публікацій про свідків Голодомору-геноциду, знайдених під час експедицій Музею Голодомору.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter