У Москві відбулася акція проти закону про ЗМІ –”іноземних агентів”

Дата: 05 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

У Москві висловити протест проти закону про “іноземних агентів” та підтримати ЗМІ, яким влада РФ присвоїла цей статус, вийшло близько сотні людей. Пікети відбулися також в Новосибірську, Калузі та Уфі.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Джерело: Getty Images

Акція проходила в суботу 4 вересня. Офіційно вона мала формат зустрічі кандидатів в депутати з виборцями, оскільки провести запланований на цей день мітинг не дозволила мерія Москви. У заході взяли участь багато журналістів.

Організатором мітингу спочатку виступила Незалежна профспілка журналістів, яка намагалася узгодити з мерією акцію чисельністю до 500 осіб на Пушкінській площі або Нікітському бульварі. Відмову влади організатори опротестували в трьох московських судах і звернулися до кандидатів у депутати від кількох партій з проханням підтримати проведення акції.

У “зустрічі з виборцями” брали участь кандидати в депутати Держдуми від “Яблука”, в тому числі правозахисниця Марина Литвинович, колишній фігурант так званої “болотної справи” Микола Кавказький, депутат Мосміськдуми Сергій Мітрохін і кандидат в депутати Держдуми від Партії Росту Ельвіра Віхарєва.

Учасники зустрічі принесли з собою картонну фігуру опозиційної політикині Юлії Галяміної, засудженої в грудні 2020 року до двох років умовно за повторне порушення правил участі в масових заходах. Деякі з них тримали в руках плакати на підтримку  телеканалу “Дождь” та інших ЗМІ та журналістів, які отримали від російської влади статус “іноземного агента”.

Одночасно з акцією на Чистопрудному бульварі відбулися й поодинокі пікети. Їх учасники вийшли з плакатами на підтримку ЗМІ, визнаних “іноземними агентами”, та на захист політв’язнів.

Нагадаємо, що “закон про іноагентів” діє в Росії з 2012 року. До іноагентів прирівнюють некомерційні організації, що ведуть політичну діяльність і отримують гроші з-за кордону навіть у межах грантів або пожертвувань. З 2014 року в списку іноземних агентів опинилися десятки організацій, які займаються правозахистом, допомогою ВІЛ-інфікованим, захистом екології та соціологічними опитуваннями.

Схожий закон працює й у США, але, за словами правозахисників, такі ініціативи влади негативно впливають на громадянське суспільство. Міжнародна правозахисна організація Freedom House в одному зі звітів назвала практику використання законів про іноземних агентів руйнівною для демократії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter