У Москві масово затримували журналістів під час акції дружин мобілізованих біля Кремля

Дата: 04 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У Москві масово затримували медійників, які висвітлювали акцію дружин мобілізованих “Путь домой”, яка відбулася 3 лютого на Манежній площі у Москві: всього силовики затримали понад 25 осіб, зокрема працівників “Осторожно, новости”, Sota.Vision, “Коммерсантъ”, France Press, Spiegel, а також правозахисників із руху “За права людини”.

Про це повідомила низка російських медіа, серед них “Медуза”, Sota та Sota.Vision.

Скриншот з відео російських медіа

Акцію організатори приурочили до 500 днів від початку часткової мобілізації, оголошеної президентом РФ у вересні 2022 року.

На оприлюднених у соцмережах відеороликах видно, як поліцейські відводять в автозак журналістів-чоловіків у жилетах із написом “Преса”. Медійники на момент затримання знімали покладання квітів до Вічного вогню.

За даними телеграм-каналу “Осторожно, новости” затриманих привезли до ОВД “Китай-город”.

Водночас, як повідомили російські правозахисники, біля виборчого штабу Володимира Путіна поліція затримала ще сімох журналістів, зокрема представника японської телекомпанії “Фудзі” Андрія Зайкова.

Згодом росЗМІ повідомили, що затриманих відпустили без висунення звинувачень.

У звіті американського інституту вивчення війни (ISW) наголосили на тому, що в Росії навмисне затримували переважно журналістів під час акції дружин мобілізованих задля “жорсткої цензури”. Про це свідчить, зокрема, й те, що провідні державні російські медіа не висвітлювали захід.

За даними ISW, опозиційні російські ЗМІ “детально висвітлили протест, в якому, за підрахунками, взяли участь близько 200 осіб”. Поліція Москви затримала 27 осіб, більшість із яких – російські та іноземні журналісти.

Як пише “Радіо Свобода”, в Росії рух “Путь домой” проводить акції за повернення мобілізованих після оголошення у вересні 2022 року так званої часткової мобілізації на війну проти України. За офіційними даними, в країні вже призвали близько 300 тисяч людей.

Указ про мобілізацію є чинним на сьогодні. Російська влада неодноразово заявляла, що мобілізовані залишаться в армії до кінця війни.

Востаннє масштабні протести в Росії відбулися після оголошення Путіним так званої часткової мобілізації у вересні 2022 року.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що на тлі масових протестів у Башкортостані, що розгорнулись після вироку башкирському громадському діячеві Фаїлю Алсинову, влада РФ обмежила у регіоні доступ користувачів до WhatsApp і Telegram.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter