Влада РФ заблокувала WhatsApp і Telegram у Башкортостані

Дата: 20 Січня 2024
A+ A- Підписатися

На фоні масових протестів у Башкортостані, що розгорнулись після вироку башкирському громадському діячеві Фаїлю Алсинову, влада РФ обмежила у регіоні доступ користувачів до WhatsApp і Telegram.

Про це повідомив телеграм-канал SotaVision.

Ілюстративне фото

WhatsApp і Telegram практично перестали працювати в Башкортостані на тлі масових протестів, що вибухнули після вироку башкирському громадському діячу Фаїлю Алсинову. Користувачі звернулися зі скаргами до міністерства цифрового розвитку, проте там відповіли, що“інцидент поза компетенцією республіканської влади”, – йдеться в повідомленні.

Про свою непричетність до блокування також заявили пресслужба Теlegram та “Білайну”. 

Там зазначили, що месенджер “не обмежував доступ до Теlegram в жодних регіонах світу, зокрема в Башкортостані“.

У компанії припустили, що перебої у доступі можуть бути пов’язані з діями місцевих операторів зв’язку. Там також додали, що в компанії зіткнулися з DDoS-атаками на ряд каналів і потоком масових скарг на заклики до насильства, через що деякі канали могли перестати відкриватися. 

“Це може свідчити про те, що за обмеженням доступу до месенджерів на тлі протестів у республіці стоїть федеральна влада”, – зробили висновок у SotaVision.

Жителі Башкортостану стали скаржитися на збої в роботі месенджерів відколи почалися протести у місті Баймак через процес у справі громадського діяча Фаїля Алсинова, засудженого до чотирьох років колонії загального режиму за звинуваченням “у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі“. Його звільнення вимагають тисячі протестувальників у республіці. Під час закритих судових слухань в Башкортостані проходили багатотисячні мітинги на захист активіста. Так, 15 січня до суду приїхало підтримати Алсинова, за різними оцінками, від 1 до 5 тисяч осіб.

Активіст з 2014 року виступав за суверенітет Башкортостану. 2022 року він отримав штраф за те, що виступив проти війни в Україні та мобілізації башкирів: через кілька днів після оголошення “часткової мобілізації” у РФ у 2022 році Алсинов назвав те, що відбувається, геноцидом башкирського народу, і написав, що війна РФ з Україною – “не наша війна”. Тоді його оштрафували на 10 тисяч рублів (близько 4256 гривень) і провели в нього обшук.

16 січня 2024 року Алсинова в РФ внесли до переліку екстремістів, а 17 січня засудили до чотирьох років позбавлення волі у справі про “розпалювання міжнаціональної ворожнечі”.

Нагадаємо, у липні 2022 року на окупованій частині Запорізької області росіяни сповільнили пошукову систему Google, а також заблокували Facebook, Twitter і Youtube. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter