У МОН замислюються над тим, щоб продовжити терміни вступної кампанії для абітурієнтів з ТОТ

Дата: 14 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Міністерство освіти і науки розгляне питання стосовно продовження термінів вступної кампанії для осіб з ТОТ щодо місць державного замовлення. Причиною цього стали повідомлення про випадки заборони окупаційною владою перетину КПВВ абітурієнтам, які захотіли навчатись у вишах на підконтрольній українському уряду території. 

Про це повідомили в МОН.

Фото: з відкритих джерел

У міністерстві зазначили, що повідомлення про такі факти вони отримували й минулого року. Вступники з ТОТ мають особисто подавати заяву до закладів вищої освіти для вступу через освітні центри, однак у них зазвичай відсутні документи, що унеможливлює подання заяв у мережі. 

“На сьогодні в Україні не існує надійного та дієвого механізму дистанційного вступу громадян з тимчасово окупованих територій в аспекті забезпечення належної початкової ідентифікації таких вступників, забезпечення захисту їх персональних даних та подальшої їх аутентифікації при проведенні вступних випробувань, дотримання принципу рівності прав усіх вступників при проведенні конкурсного відбору. Міністерство освіти і науки України засуджує дії окупаційної влади і наголошує на недопущенні порушень прав дітей вільно обирати заклад освіти для реалізації свого права на здобуття освіти”, – наголошують у міністерстві. 

У МОН повідомили, що вже звернулися до Держприкордонслужби, щоб та не штрафувала громадян, які мають бажання скористатися програмами “Донбас-Україна” та “Крим-Україна” і фактично змушені порушувати законодавство і Чинним законодавством України передбачено певні адміністративні покарання за порушення порядку в'їзду та виїзду з тимчасово окупованої території України, а також за незаконний перетин кордону. через протидію окупаційної влади. 

У Офісі генерального прокурора вже повідомили, що розпочали досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни через те, що бойовики на Донбасі не випускають випускників 9 та 11 класів з тимчасово окупованих територій. 

Нагадаємо, що цьогоріч освітні центри “Крим-Україна” та “Донбас-Україна” почали працювати 7 червня. Вступ для мешканців тимчасово окупованих Криму та Донбасу освітяни організують такий, як це було й минулого року: за спрощеною процедурою в межах квоти-2.

Торік прикордонники зупинили на Сумщині 17-річного мешканця Севастополя, який намагався потрапити до України, щоб навчатися на неокупованій території. Хлопець перетнув нелегально побудований Кримський міст, виїхав на територію Росії, звідки вирушив до Брянської області, де і намагався незаконно перетнути кордон. Згодом кримчанин почав навчатись у Херсоні.

Раніше ZMINA розповідала, як абітурієнти з ТОТ вступали до вишів під час попередньої вступної кампанії, на які труднощі вони натрапляли та що держава має зробити, щоб кількість таких вступників збільшувалась. У 2020-му понад 2 тисячі дітей з окупованих територій стали студентами в українських вишах. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter