У Молдові вперше надрукують бюлетені на вибори президента й референдум щодо вступу до ЄС українською мовою

Дата: 14 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Цього тижня в Молдові стартував процес друку бюлетенів для президентських виборів і референдуму щодо вступу країни до Європейського Союзу. Вперше бюлетені будуть доступні не лише румунською та російською мовами, але й ще чотирма іншими, зокрема українською.

Про це повідомляє TV8.

Фото: EPA / UPG

Загалом для голосування на виборах президента й референдумі планують виготовити 5,6 мільйона бюлетенів. На відміну від минулих виборів, коли бюлетені друкували тільки румунською та російською, тепер додатково використовують мови національних спільнот: українську, гагаузьку, болгарську та ромську.

Зокрема, випустять 2,1 мільйона бюлетенів румунською, понад 600 тисяч російською та 115 тисяч українською.

Очільниця Центральної виборчої комісії Анжеліка Караман зазначила, що раніше надходили запити на друк бюлетенів лише російською мовою і саме тому використовували лише румунську та російську. Тепер же отримали запити від етнічних спільнот, і після завершення друку бюлетені розподілять між виборчими бюро через окружні виборчі ради.

Крім того, вже виготовлено бюлетені для тих, хто голосуватиме поштою, а також для виборців на закордонних дільницях.

Нагадаємо, що в Молдові наразі мешкають близько 123 тисяч українських біженців, найбільшим викликом для яких було і залишається працевлаштування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter