У Мін’юсті пообіцяли пускати правозахисників до харківської колонії, де катують ув’язнених

Дата: 21 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Заступник міністра юстиції Віталій Василик пообіцяв, що адміністрація Олексіївської колонії в Харкові допускатиме представників Омбудсмана та правозахисників до установи відповідно до чинного законодавства України. 

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. 

⚡⚡Викликала заступника міністра юстиції Віталія Василика дати пояснення щодо ситуації, яка склалась в пенітенціарній…

Опубліковано Людмилою Денісовою Середа, 19 лютого 2020 р.

Денісова викликала заступника міністра, щоб той дав пояснення щодо ситуації в колонії, де, за свідченнями в’язнів та правозахисників, людей катують. Василик зазначив, що перевірка, яку провело відповідне відомство, підтвердила порушення прав ув’язнених, які зафіксували до цього правозахисники під час неодноразових моніторингових візитів. Зокрема, йдеться про порушення права на неналежне надання медичної допомоги, невчасний розгляд заяв засуджених про можливість умовно-дострокового звільнення та порушення умов тримання і харчування в’язнів.

Чиновник повідомив Денісовій, що після зміни керівництва в установі ситуація нібито покращилася, однак Омбудсман зазначила, що Василик міг отримати не зовсім достовірну інформацію щодо проведення спеціальних заходів у колонії. 

“Після детального вивчення наданих Мін’юстом матеріалів офіс Омбудсмана виявив розбіжності в документації, отриманої з пенітенціарної установи. Ці документи також направлені до Офісу генерального прокурора. Також поінформувала, що ми досі фіксуємо випадки недопуску моїх представників та правозахисників до Олексіївської виправної колонії”, – розповіла Денісова. 

Окрім обіцянки допускати представників Омбудсмана та правозахисників до колонії без перешкод, Василик також додав, що відтепер питання запровадження особливих режимів у пенітенціарних установах перебуває на його особистому контролі.

“Сподіваюсь, що Міністерство юстиції не порушуватиме досягнутих домовленостей щодо співпраці, аби забезпечувати дотримання прав і свобод в’язнів”, – підсумувала Денісова. 

Нагадаємо, що на початку року Офіс генерального прокурора зареєстрував три кримінальних провадження за фактами катування в’язнів в Олексіївській виправній колонії №25 у Харкові. Люди розповідали, що в установі їх били по різних частинах тіла, прив’язували скотчем до ліжка, душили за допомогою пакета на голові, робили “розтяжку” та катували електричним струмом. Деяких в’язнів у колонії ґвалтували, через що декілька чоловіків навіть намагалися вчинити самогубство. 

Згодом стало відомо, що адміністрація колонії вибиває з в’язнів, які скаржилися на катування правозахисникам та в ДБР, відмови від заяв.

ZMINA докладно розповідала про те, що відбувається в колонії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter