У Мінську затримувати мирних протестувальників допомагали тітушки

Дата: 07 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

6 вересня в Мінську вчергове відбулись акції протесту невдоволених офіційними результатами виборів президента, які супроводжувалися жорстокими затриманнями. 

Про це повідомляє видання TUT.by.

Акція, яку білоруси назвали Марш єдності, відбулась у столиці країни вже вчетверте та зібрала понад 100 тис. осіб. Протестувальники зібрались у центрі Мінська, куди із самого ранку силовики звезли спецтехніку. Акція проходила до 18-ї години, зокрема біля резиденції Олександра Лукашенка. Люди, яких на вулиці застав дощ, скандували: “Пусти к себе погреться”, “Мы идем по лужам, Саша нам не нужен” та “Нам никто не платит”.

Затримання мирних демонстрантів почалися вже після закінчення мітингу. Силовики ловили людей, коли ті поверталися додому. За інформацією білоруських журналістів, допомагали міліціонерам та ОМОНу невідомі люди в спортивних костюмах. Так, зокрема, вони били людей кийками та розбили вітрини в декількох закладах на вулиці Неміги. За даними правозахисного центру “Весна”, всього 6 вересня силовики затримали 179 людей. За офіційними даними, 6 вересня у Білорусі затримали 633 особи. 

Акції протесту відбувались і в інших містах країни – Гродно, Могильові, Бресті, Вітебську, Гомелі та Барановичах.

Нагадаємо, що минулого року ЄСПЛ визнав використання тітушок проти мирних акцій протиправним. Уперше спортивних молодиків, які цілеспрямовано зривали мирні акції, застосувала ще 2010 року в Харкові місцева влада. Уже за три роки групи найманців отримали свою назву – тітушки. Термін пішов від прізвища спортсмена з Білої Церкви Вадима Тітушка: у травні 2013-го він напав на журналістів Ольгу Сніцарчук та Владислава Соделя. Випадок став показовим, адже напад зафіксували фотографи. Згодом ці світлини стали основним доказом провини Тітушка в суді. 

Наприкінці 2013 року українська влада почала використовувати групи молодиків проти активістів Євромайдану і термін набув масштабного розголосу в медіа, а згодом навіть з’явився у вікіпедії дев’ятьма різними мовами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter