Міноборони РФ підтвердило, що правозахисника Максима Буткевича утримують у полоні на території Луганської області

Дата: 24 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Російське міністерство оборони офіційно підтвердило, що правозахисника і журналіста, а нині військовослужбовця Збройних сил Максима Буткевича утримують у полоні. Наразі він перебуває на тимчасово окупованій території Луганської області.

Про це повідомив російський правозахисник Павло Чиков.

Максим Буткевич. Джерело: Главком

Міноборони РФ підтвердило, що український правозахисник Максим Буткевич перебуває на території самопроголошеної “ЛНР”. Його стан здоров’я задовільний, зазначено у відповіді на запит його адвоката Леоніда Соловйова“, – йдеться в повідомленні.

Як розповіла “Суспільному” мати правозахисника Євгенія Буткевич, вона отримала підтвердження, що син живий і перебуває в полоні. Максим був на зустрічі полонених із представником УВКБ ООН з прав людини, де йому дали можливість зателефонувати рідним, але він не міг пригадати номер мобільного телефону, тому розмова не відбулась.

Російська пропаганда випустила низку сюжетів, де звинувачували Буткевича та називали його “пропагандистом”, “нацистом” і “командиром взводу карального загону”.

У липні ZMINA повідомляла про те, що російські окупанти хочуть влаштувати показове судилище над полоненим правозахисником і журналістом.

Нагадаємо, Буткевич вступив до лав ЗСУ в березні 2022 року,

За даними батьків, його захопили в полон у червні 2022 року в районі тимчасово окупованих Золотого і Гірського на Луганщині. Де зараз перебуває чоловік, у якому він стані, невідомо.

За словами матері активіста, питання щодо визволення її сина перебуває під контролем Обʼєднаного центру з пошуку та звільнення полонених. Його курують Служба безпеки України та Головне управління розвідки. Поки що там на всі запити рідним відповідають лише, що “справа опрацьовується”. 

Довідка. Максим Буткевич – український правозахисник і журналіст. Працював журналістом на всеукраїнських каналах та британському Бі-Бі-Сі. Став співзасновником Громадського радіо, де також працював журналістом та ведучим у 2013–2014 роках.

Близько 10 років Максим Буткевич присвятив правозахисній діяльності. Зокрема, входив до правління українського представництва Amnesty international та громадської ради при МВС.

До останнього часу був координатором проєкту “Без кордонів”, спрямованого на допомогу шукачам притулку та українським переселенцям і протидії мові ворожнечі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter