Правозахисник і журналіст Максим Буткевич потрапив в полон, батьки не мають з ним зв’язку

Дата: 10 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Співзасновник Центру прав людини ZMINA та “Громадського радіо” правозахисник Максим Буткевич потрапив у полон до російських окупантів під час військових дій у районі населених пунктів Золоте і Гірське Луганської області.

Максим Буткевич. Фото: УНІАН

Про те, що Максим Буткевич разом зі своїм взводом потрапив в полон, стало відомо з пропагандистського відео, яке розповсюдили росіяни 24 червня. 

Пізніше батькам Буткевича офіційно повідомило про полон керівництво роти, в якій служить Буткевич. 

Мати Буткевича Євгенія у коментарі виданню “Бабель” розповіла, що відколи дізналася про полон не мала ні зв’язку з ним, ні інформації, де він перебуває і в якому він стані. 

За її словами, питанням визволенням Буткевича займається Об’єднаний центр із пошуку та звільнення полонених (курується СБУ і Головним управлінням розвідки). Ніякої інформації щодо сина жінка досі не отримала – на всі запити їй відповідають, що “справа опрацьовується”.

Мати Буткевича додала, що зі взводу її сина на зв’язок виходили лише двоє полонених. Було два дзвінки – 25-го і 26 червня.

Максим Буткевич – український правозахисник і журналіст, що став до лав української армії у березні 2022 року, після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. 

Першу вищу освіту здобув на факультеті філософії Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Пізніше здобув ступінь магістра мистецтв, вивчаючи прикладну антропологію в Університеті Сассекса (Велика Британія). Працював журналістом на всеукраїнських каналах та британському “Бі-Бі-Сі”. Став співзасновником Громадського радіо,  де також працював журналістом та ведучим у 2013–2014 роках.

Близько 10 років Максим Буткевич присвятив правозахисній діяльності. Зокрема входив до правління українського представництва Amnesty international та громадської ради при МВС.

До останнього часу був координатором проєкту “Без кордонів”, спрямованого на допомогу шукачам притулку та українським переселенцям і протидії мові ворожнечі. А також був координатором впровадження системи моніторингу та швидкого реагування на порушення прав людини в Україні – REAct, Альянсу громадського здоров’я.

Протягом багатьох років є одним із модераторів показів та подій міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter