У мережі шириться інформація, що ЛГБТ-людям заборонено бути донорами крові в Україні: хто і як поширив цей фейк

Дата: 03 Травня 2024
A+ A- Підписатися

В українських медіа та телеграм-каналах поширюють інформацію, що нібито ЛГБТ-людям у Тернополі заборонено здавати донорську кров. Як “доказ” користувачі наводять дані з сайту Тернопільського обласного центру служби крові щодо протипоказань до донорства. Це фейк, з 2021 року представники ЛГБТ-спільноти можуть бути донорами крові.

Про це повідомляє VoxCheck, а також це підтверджує Тернопільський обласний центр крові.

Фото: Men’s Health

Так, на офіційному сайті Тернопільського обласного центру служби крові дійсно міститься інформація про перелік захворювань, протипоказання до донорства та форми ризикованої поведінки. Проте серед протипоказань відсутня категорія представників ЛГБТ-спільноти. Хоча у вебархіві збереглася попередня версія сторінки, де справді зазначали про заборону донорства через гомосексуальні стосунки, яку прирівнювали до форми ризикованої сексуальної поведінки.

Туди переважно відносять статеві стосунки без контрацепції та часту зміну сексуальних партнерів.  Також переважно згадують про чоловіків, які мають сексуальні стосунки із представниками своєї статі. Це можуть бути не лише представники ЛГБТ-спільноти, а будь-які чоловіки, які принаймні раз у житті мали такий контакт. Така сексуальна поведінка вважається ризикованою через підвищений ризик інфікування ВІЛ, гепатитами та іншими інфекційними хворобами. За останніми даними Центру громадського здоров’я, станом на 2022 рік в Україні показник інфікованості ВІЛ серед чоловіків, які мали сексуальні стосунки з чоловіками, складає 2,4%.

Тернопільський обласний центр служби крові на своїй сторінці у фейсбуці також спростував повідомлення про заборону донорства через гомосексуальні стосунки. 

Нагадаємо, що у квітні 2021 року з переліку заборонених критеріїв до донорства крові з українського законодавства прибрали гомосексуальні стосунки, які прирівнювали до форм ризикованої поведінки.

Раніше правозахисники неодноразово наголошували на тому, що заборона для ЛГБТ-людей бути донорами крові є дискримінаційною, а її усунення передбачав план дій у сфері прав людини на період до 2020 року.

Перед здаванням крові потенційний донор заповнює анкету, де його запитують, зокрема, про форми ризикованої поведінки. Перевірити, чи є людина гомосексуальною, неможливо, але вона все одно відповідала б за надання неправдивої інформації. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter