У Мелітополі росіяни взяли в заручники батька місцевої журналістки та вимагають, щоб вона повернулася до міста

Дата: 23 Березня 2022
A+ A- Підписатися

У Мелітополі російські окупанти взяли в заручники 75-річного батька місцевої журналістки Світлани Залізецької – Йосипа Залізецького. Росіяни вимагають, щоб медійниця повернулася до міста. 

Про це Світлана Залізецька повідомила на сторінці у фейсбуку. 

Світлана Залізецька. Фото: фейсбук-сторінка журналістки

Троє окупантів, двоє з яких були у військовій формі зі зброєю, а один у цивільному, увірвалися до будинку Залізецької, де перебували її мати та батько, 23 березня близько 7-ї години ранку.

Залізецька є членкинею Національної спілки журналістів України, директоркою “Головної газети Мелітополя” та видання “РИА-Мелитополь”. Вона покинула місто після того, як з нею провела бесіду колаборантка Галина Данільченко – її російські окупанти назвали “виконувачкою обов’язків міського голови” після викрадення чинного міського голови Івана Федорова

“Данильченко провела попередню “профілактичну” бесіду. Наступна зустріч мала бути з комендантом. Її результат був прогнозований, тому я покинула місто. Інакше сиділа б у катівнях окупантів, як мер Іван Федоров, громадська активістка Ольга Гайсумова та Сергій Прийма, якого досі тримають у неволі”, – каже жінка. 

Росіяни, які прийшли до будинку Залізецької, обшукали там усе та знайшли серед документів “картку поляка”

“Стали питати в мами про родичів у Польщі. Батька вони вивезли в невідомому напрямку. Телефони батьків забрали. Вимогу передали мені через близьких. Вона одна – повернеться додому лише після того, як я прийду до них”, – говорить журналістка. 

Ілюстративне зображення. Фото: Getty Images

Залізецька пояснила окупантам, що перебуває не в місті, однак вони не слухають і не кажуть її рідним, куди відвезли 75-річного чоловіка. Батько журналістки переніс інсульт, а мати – інфаркт із зупиненням серця.

“Я розцінюю такі дії окупаційних сил Російської Федерації як тероризм. Взявши в заручники мого старого батька, вони намагаються досягти співпраці або вимагатимуть зупинити роботу сайту… Такі методи впливу вважаю нацистськими. Якщо з моїми батьками щось трапиться, то це буде на совісті окупантів”, – мовить журналістка.  

Залізецька вже звернулася до Національної спілки журналістів України та просить допомоги в міжнародних організацій, щоб звільнити батька. У коментарях до її публікації голова НСЖУ Сергій Томіленко написав, що спілка вимагає негайного звільнення Йосипа Залізецького.

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну окупанти систематично викрадають активістів і журналістів.

ZMINA веде перелік людей, про зникнення яких стає відомо. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter