У Мексиці застрелили фоторепортера Ісмаеля Вільягомеса Тапіа: це вже п’яте вбивство журналіста в країні з початку року

Дата: 17 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

У Мексиці в ніч проти 17 листопада у прикордонному місті Сьюдад-Хуарес знайшли застреленим фоторепортера Ісмаеля Вільягомеса Тапіа: це вже п’яте вбивство журналіста в країні з початку року.

Про це пише The Guardian.

Фотограф робить знімок на місці злочину, де невідомі застрелили Ісмаеля Вільягомеса Тапіа – фотожурналіста місцевої газети El Heraldo de Juarez. Джерело: REUTERS / Хосе Луїс Гонсалес

За даними видання El Heraldo de Juarez, де Вільягомес працював фотографом, машину, в якій виявили його тіло, медійник зареєстрував у додатку для роботи у службі таксі. В країні багато журналістів працюють додатково на іншій роботі через низьку зарплату за основним місцем роботи. Телефона фотографа на місці вбивства не знайшли.

Слідчі працюють на місці вбивства мексиканського журналіста. Джерело: REUTERS / Хосе Луїс Гонсалес

Прокурор штату Чіуауа, де вбили фоторепортера, заявив, що влада розслідує, чи пов’язане вбивство Вільягомеса з його роботою у ЗМІ. На його переконання, журналіст залишається журналістом 24 години на добу, незалежно від того, чи працював він у цей час на іншій роботі.

“Ми стурбовані, засмучені, злі. Ми не хочемо, щоб це було так, як зі смертями інших журналістів. Ми хочемо, щоб було ясно – пов’язаний мотив убивства з журналістською діяльністю чи з чимось іншим”, – заявив директор видання, де працював вбитий журналіст, Хосе Рамон Ортіс.

За даними міжнародної організації “Репортери без кордонів” (RSF), Мексика є однією з найнебезпечніших країн для журналістів. Минулого року там убили 11 медійників, а з початку 2000-го тут загинули щонайменше 150 медійників.

Мексика посідає 128-ме місце зі 180 країн у рейтингу RSF Індекс свободи преси-2023.

Згідно зі звітом правозахисників з Article 19, насильство проти працівників ЗМІ в країні різко зросло за час президентства Андреса Мануеля Лопеса Обрадора, який обіймає цю посаду з 2018 року.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Мексиці в курортному місті Акапулько штату Герреро 15 липня вбили журналіста, директора місцевого новинного сайту Lo Real de Guerrero Нельсона Матуса Пенью. Раніше чоловік пережив два замахи на життя — у 2017-му і 2019 році.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter