У Мексиці декриміналізували аборти у всіх штатах країни

Дата: 08 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

6 вересня Верховний Суд Мексики декриміналізував аборти у всіх 32 штатах країни.

Про це йдеться на сайті суду, а також повідомляє BBC.

Акція за права жінок у Мексиці. Архівне фото

Рішення винесли через два роки після того, як суд підтримав оскарження чинного закону в північному штаті Коауїла. Верховний Суд визнав, що кримінальне покарання за переривання вагітності є неконституційним.

Криміналізація аборту – це акт насильства й дискримінації за ознакою статі, оскільки він закріплює стереотип про те, що жінки можуть вільно проявляти свою сексуальність тільки для продовження роду, і це посилює гендерну роль, яка визначає материнство обов’язком жінки“, – йдеться в ухвалі.

Нова ухвала легалізує аборти у всіх 32 штатах. Рішення відкриває федеральній системі охорони здоров’я можливість проводити аборти. 

У разі зґвалтування жодну дівчинку не можуть змусити стати матір’ю – ні держава, ні її батьки, ні її опікуни. Порушення її прав є серйознішим не лише через статус потерпілої, а й через вік, що робить необхідним аналізувати питання з погляду інтересів неповнолітніх”, – заявив голова Верховного Суду Артуро Сальдівар.

Як пише видання, Мехіко був першим штатом країни, який декриміналізував аборти ще у 2007 році, і понад 10 інших наслідували цей приклад.

Активістка за права жінок Сара Ловера зазначила, що, окрім відсутності можливостей для проведення аборту, багато жінок не знають, що вони мають таке право, оскільки місцеві органи влади не провели відповідних інформаційних кампаній.

От чому сьогоднішнє рішення Верховного Суду важливе”, − зазначила вона.

Передбачається, що нова постанова викличе гнів консервативніших політиків Мексики та католицької церкви. Однак останніми роками вплив церкви на уряд країни знижується.

Нагадаємо, у вересні 2021 року Верховний Суд Мексики визнав, що покарання за переривання вагітності є неконституційним.

Ще 1931 року в Мексиці ухвалили закон, який зробив аборти нелегальними, а винятки можна було робити лише в разі зґвалтування та ризику для життя матері. Згодом до конституції країни внесли поправки, що надали громадянам право вільно ухвалювати рішення про кількість своїх дітей і проміжки між їхнім народженням. Проте лише у 2008 році Верховний Суд визнав, що абсолютний конституційний захист життя в період вагітності призведе до порушення основних прав жінок.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter