У Маріуполі внаслідок обстрілів серйозно пошкоджені мозаїки художниці-“шістдесятниці” Алли Горської

Дата: 22 Липня 2022
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Маріуполі внаслідок обстрілів серйозно пошкоджені зразки монументалістики — мозаїки, створені за участі української художниці, дисидентки та громадської діячки Алли Горської.

Про це повідомив журналіст Іван Станіславський на своїй сторінці у фейсбуку.

Джерело: фейсбук-сторінка Івана Станіславського

Йдеться про роботи “Дерево життя” та “Боривітер”, створені в інтер’єрі ресторану “Україна” бригадою митців, у складі якої була Горська, у травні-червні 1967 року.

“Маріупольським шедеврам Алли Горської прийшов кінець… Сюжетно позачасові, досконалі естетично та позбавлені будь-яких соцреалістичних концепцій, ці дві роботи бригади Алли Горської були перлинами маріупольського зібрання монументалістики”, — написав Станіславський.

Він також виклав світлини руйнувань.

Джерело: фейсбук-сторінка Івана Станіславського

Алла Горська — українська художниця та дисидентка, громадська діячка, одна із засновниць руху шістдесятництва, одна з перших представниць андерграунду. Авторка монументальних творів, мозаїк, графіки та живопису. Вбита 28 листопада 1970 у віці 41 року.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що окупанти викрали з музеїв Маріуполя оригінали картин Куїнджі та Айвазовського, а також унікальні ікони. Краєзнавчий та художній музеї Маріуполя залишилися без колекцій, які є культурним спадком міста та регіону. Самі установи російські окупанти знищили.

Також відомо, що Росія направила в Україну “групу фахівців”, яка займається контрабандою цінних історичних артефактів із тимчасово захоплених територій до РФ. Про це свідчать дані міжнародної групи вчених та експертів із цифрових технологій, які відстежують крадіжки. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter