У Маріуполі окупанти демонтують меморіал українським військовим, щоб встановити пам’ятник Невському

Дата: 03 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Маріуполі російські військові демонтують меморіал пам’яті військовослужбовцям, щоб встановити пам’ятник Олександру Невському на коні.

Про це повідомляє Маріупольська міська рада.

Фото: Петро Андрющенко

“Прямо зараз у Маріуполі окупанти демонтують меморіал пам’яті військовослужбовцям з числа маріупольців, які загинули захищаючи Україну. Як кажуть самі окупанти, на місце меморіалу хочуть встановити пам’ятник Олександру Невському на коні. Чому саме йому – невідомо, адже цей персонаж ніякого відношення до Маріуполя немає”, – йдеться в повідомленні. 

Міська рада нагадала, що цей меморіал став важливою складовою оновленої площі Свободи. Він був виготовлений з граніту у формі українського герба, по якому струмує вода як символ пролитих сліз. Вода омиває бронзові дубові листя, на кожному з яких – ім’я загиблого героя.

Відреагував на демонтаж меморіалу і радник мера Маруполя Петро Андрющенко.

“Після Оленівки окупанти мстяться та знищують навіть пам’ять про наших Захисників. Так виглядає страх.
Скоро побачите, як виглядає відплата. Кожен, хто доторкнувся до Меморіалу, буде покараний. Кожен. Лють. Просто лють”, – написав він.

Нагадаємо, що російські окупанти розглядають варіант перейменування Маріуполя на Жданов. Маріуполь за часів радянської влади – з 1948 до 1989 року – вже називався Жданов на честь місцевого уродженця та одного з комуністичних діячів СРСР Андрія Жданова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter