У МАГАТЕ заявили, що останній обстріл ЗАЕС не призвів до “безпосередньої загрози ядерній безпеці”

Дата: 10 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

У Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ) заявляють, що суботній обстріл поблизу сухого сховища відпрацьованого ядерного палива на Запорізькій АЕС завдав певної шкоди, але радіація на нормальному рівні.

Про це заявив генеральний директор агентства Маріано Гроссі.

Фото з відкритих джерел

“На основі інформації, наданої Україною, експерти МАГАТЕ оцінили безпосередню загрозу ядерній безпеці внаслідок суботнього інциденту як відсутню”, – зазначив Гроссі.

За даними української сторони, обстріл вели російські війська поблизу сухого сховища відпрацьованого ядерного палива на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС). Однак доступні способи вимірювання радіації продовжують показувати нормальний рівень на станції.

Територію Запорізької АЕС обстріляли через день після того, як попередній обстріл пошкодив зовнішню систему електропостачання станції. Проте, за даними українських фахівців, яких цитує МАГАТЕ, видимих пошкоджень ні контейнерів з відпрацьованим ядерним паливом, ні захисного периметра об’єкта немає.

Водночас голова МАГАТЕ наголошує, що обстріл у п’ятницю та суботу на ЗАЕС порушив практично всі компоненти ядерної безпеки.

“Практично всі сім незамінних принципів ядерної та фізичної безпеки порушені. Всі військові дії, що загрожують ядерній безпеці, повинні бути припинені”, – йдеться в повідомленні.

Він знову наголосив на необхідності якнайшвидшого прибуття на станцію експертної місії МАГАТЕ, щоб допомогти стабілізувати ситуацію з ядерною безпекою.

Нагадаємо, що 8 серпня генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш підтримав заклик допустити на Запорізьку атомну станцію міжнародних інспекторів, щоб перевірити безпечність об’єкта. Він назвав обстріли ЗАЕС “самогубними” й висловив сподівання, що вони припиняться.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter