У лютому кіберзлочинці атакували держсектор України понад 16 мільйонів разів

Дата: 21 Березня 2023
A+ A- Підписатися

У лютому 2023 року ворог вчинив 16 539 759 ворожих кібератак на державний сектор України, водночас за цей період кіберфахівці зафіксували 179 814 фішингових атак. 

Про це свідчать результати моніторингу подій, що відбувались у сфері цифрових прав, проведеного ГО “Платформа прав людини” (ППЛ).

Джерело: KACPER PEMPEL / REUTERS

Дані щодо атак зловмисників надав Держспецзв’язку на запит ППЛ.   

У відкритих джерелах експерти зафіксували повідомлення про кібератаки на п’ять сайтів:

  • Міністерства культури та інформаційної політики України;
  • Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України;
  • Миколаївського інтернет-видання “Преступности.НЕТ”;
  • Миколаївського інтернет-видання “NikLife”;
  • Суспільно-культурний українознавчий проєкт Ukraїner.

У звітному періоді кіберфахівці виявили дев’ять шахрайських схем введення українців в оману. Зокрема, кіберзловмисники знову намагались атакувати українських користувачів, застосовуючи схему з електронними листами нібито від імені органів державної влади, відомих установ та організацій. Після успішного ураження комп’ютерів зловмисники викрадають автентифікаційні дані, а також використовують інфіковані пристрої для розвідки локальної обчислювальної мережі й для подальшого розвитку атаки на інформаційно-комунікаційну систему організації.

Водночас за даними ППЛ, здійснювалися та продовжували діяти позасудові блокування вебресурсів або інформації на вебресурсах, зокрема триває блокування 854 ресурсів за ініціативи Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій при Держспецзв’язку.

Також зафіксовано три повідомлення про блокування платформами спільного доступу до інформації.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що ворожі хакери 17 березня 2023 року вчинили потужну кібератаку на державні ресурси України.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії на українські органи влади щомісяця вчиняють 20–50 мільйонів кібератак. Україну та країни НАТО кібератакують щонайменше п’ять хакерських угруповань: FrozenLake, Coldrive, Summit, FrozenBarentz та FrozenVista, частина з яких співпрацює з ФСБ та ГРУ Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter