У Литві суд призначив примусове лікування чоловіка, який підтримував злочини РФ і принижував українців

Дата: 24 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Суд Вільнюса визнав неосудним 34-річного чоловіка, який публічно підтримував воєнні злочини та принижував українців, і застосував щодо нього примусові заходи медичного характеру – амбулаторне спостереження в порядку надання первинної психіатричної допомоги.

Про це пише “Європейська правда” з посиланням на генеральну прокуратуру Литви.

Фото: Depositphotos

Згідно з матеріалами справи, житель Вільнюса 1 березня розмістив в одній із соціальних мереж відео, в якому публічно підтримав воєнні злочини російських військових, які ті скоювали з початку повномасштабного вторгнення в Україну. У тому ж ролику чоловік грубо принижував українців і пропонував знищити їх як жертв війни.

У результаті поліція Вільнюса порушила провадження за частиною 1 статті 170-2 Кримінального кодексу (публічне виправдовування злочину геноциду або інших злочинів проти людяності чи воєнних злочинів).

Під час слідства чоловіку призначено стаціонарну судово-психіатричну та судово-психологічну експертизи. Експерти дійшли висновку, що через хронічний прогресуючий психічний розлад чоловік не міг усвідомлювати тяжкість вчиненого злочину та керувати своїми діями.

Як наслідок, обвинувачення клопотало про застосування щодо підозрюваного примусових заходів медичного характеру, і суд це клопотання задовольнив. 

Нагадаємо, що у жовтні окружний суд Гамбурга засудив 62-річного чоловіка до штрафу 80 денних ставок у розмірі 50 євро за наліпку символу Z на задньому склі його автомобіля. Суд визнав водія винним у потуранні кримінальним злочинам.

У суді 62-річний чоловік стверджував, що Z – це просто остання буква латинського алфавіту. За його словами, пов’язувати цей лист із війною в Україні – “дуже і дуже крута теза”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter