У Литві половина українських біженців знайшла роботу, однак майже 80% хочуть її змінити

Дата: 30 Січня 2023
A+ A- Підписатися

З лютого 2022 року в Литві працевлаштувалася 21 тисяча українців, тобто близько половини всіх працездатних українських біженців, що приїхали до цієї країни.

Про це повідомляє видання “Delfi” з посиланням на дослідження, здійснене Вільнюським офісом Міжнародної організації з міграції (IOM Lietuva) разом з литовським агентством із працевлаштування SOPA.

Фото: Depositphotos

Так, згідно з результатами дослідження, найбільша кількість українців працює у великих містах Литви: у Вільнюсі – 6800, у Каунасі – 2900 та в Клайпеді – 2600.

Водночас 78,4% учасників опитування сказали, що хотіли б змінити роботу. Причини такого бажання різні, але 41% вважає зарплату надто низькою, 28,2% хотіли б працювати у сфері своєї кваліфікації, а 12,8% – скаржаться на важкі умови праці.

“У листопаді-грудні 2022 року ми провели опитування, в якому брали участь 104 респонденти. Найчастіші причини, через які українці не можуть влаштуватися на роботу, – мовний бар’єр і догляд за дітьми. Велика частина жінок з України приїхала не тільки з малолітніми дітьми, а й з літніми членами сім’ї, тож на них лежить подвійне навантаження, знайти роботу в такому разі буває нелегко”, – пояснила представниця SOPA Інга Шукайтене.

Крім того, дослідження показало, що 46,2% респондентів замислюються про відкриття свого бізнесу в Литві, але їм не вистачає інформації. Майже половина відзначає брак консультацій у фахівців.

За даними Департаменту статистики Литви, з початку війни Росії в Україні в лютому 2022 року до країни прибуло 71,5 тисячі біженців. Деякі з них пізніше покинули Литву та переїхали до інших країн або повернулися додому.

Нагадаємо, що влітку у Вільнюсі відкрили перший у ЄС український центр для громадян, які були вимушені виїхати з України через повномасштабне військове вторгнення РФ.

За задумом український центр стане місцем навчання, профорієнтації, психологічної допомоги, відпочинку для дітей, молоді та дорослих. Тут можна буде залишити дітей на позашкільні заняття, відвідати лекції, освітні курси чи присвятити час хобі.

Центр також буде майданчиком для культурної дипломатії між країнами, презентуватиме Україну, її культуру та самобутність у Литві, братиме участь в академічній діяльності, тут проводитимуть творчі зустрічі, концерти, інші заходи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter