У Литві почали розслідування щодо заяви громадянина, який підтримує війну РФ проти України і погрожує побити українців

Дата: 14 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Поліція литовського міста Шальчінінкай розпочала досудове розслідування заяв місцевого жителя, який підтримує війну Росії проти України. Відео з відповідною заявою чоловіка зʼявилося у соціальних мережах. 

Про це повідомив речник департаменту поліції Рамунас Матоніс, пише видання LRT.

Фото: Lietuvos policija3

Так, комісаріат поліції розпочав досудове розслідування за статтею 170 Кримінального кодексу за фактом погрози насильством щодо певної групи осіб. За цією статтею підозрюваному загрожує штраф, обмеження волі, арешт або позбавлення волі на строк до трьох років.

Підставою для розслідування є підозри у публічному підбурюванні до насильства або фізичному насильницькому поводженні з групою осіб. На відео, яке поширили у соцмережах, чоловік, який назвався 22-річним Геннадієм Рогачем, висловив підтримку війні Росії в Україні та заявив, що “якби хтось дав йому автомат Калашникова, він перестріляв би всіх членів парламенту”.

Відео поширив у соціальних мережах Едгар Миротворець – український активіст, який прикидається проросійським та заохочує людей висловлювати свої погляди. У листопаді він поширив розмову з Рогачем на своєму ютуб-каналі. Литовець розповів, що кілька разів хотів побити своїх співробітників-українців у Вільнюсі, але боявся, що за це може потрапити до в’язниці. 

У соціальних мережах почали поширювати фотографії Рогача у литовській військовій формі. Він завершив строкову військову службу у 2022 році і наразі перебуває в резерві.

Консервативний депутат Лауринас Кащюнас звернувся до Генеральної прокуратури, поліції та спецслужб з проханням розслідувати це відео. Збройні сили Литви також повідомили, що розпочали оцінку змісту з метою передачі справи до компетентних органів.

Коментуючи відео, представники Збройних сил заявили, що воно не вплинуло і не вплине на їхню діяльність, додавши, що в цьому випадку правова оцінка можлива відповідно до закону, але повинна здійснюватися правоохоронними органами.

Нагадаємо, що у жовтні у столиці Литви Вільнюсі четверо осіб, троє з яких перебували в стані алкогольного спʼяніння, осквернили український прапор. Інцидент стався 15 жовтня, у неділю.

За даними правоохоронців, четверо осіб увечері несли український прапор, після чого кинули його в сміттєвий бак дерев’яним держаком догори й плюнули на нього. Після цього поліція затримала трьох чоловіків і одну жінку та взяла їх під варту. Троє із затриманих є громадянами Угорщини, один – громадянином Німеччини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter