У листопаді в Україні зафіксували 19 порушень свободи слова

Дата: 05 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

За минулий місяць експерти зафіксували 19 випадків порушення свободи слова. З них 10 стосувалися фізичної агресії щодо журналістів.

Такими є дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації. 

Найбільше порушень виявили в категорії “перешкоджання законній журналістській діяльності” – вісім, хоча ця цифра, у порівнянні із жовтнем, зменшилась удвічі.

За даними моніторингу, журналістів не пускали на сесію міської ради, вибори ректора університету, не запросили на нараду з президентом, утримували в приміщенні, їм намагалися знищити техніку, нападали на них під час прямого ефіру, мінували телеканал, щоб зірвати дебати кандидатів. Усе це робили як звичайні громадяни, так і правоохоронці та представники влади.

Також ІМІ зафіксував п’ять випадків обмеження доступу до інформації. У доступі до публічної інформації журналістам відмовляли такі розпорядники: Запорізька служба автодоріг, СБУ та Офіс президента.

Крім того, зафіксовано по два випадки кіберзлочинів та юридичного тиску на медіа, а також по одному випадку побиття та пошкодження майна журналістів. 

Порушення зафіксували в дев’яти регіонах. Найбільше таких випадків у Києві (шість), далі йдуть Запоріжжя (чотири), Миколаївщина та Одещина (по два). По одному випадку зафіксовано на Дніпропетровщині, Закарпатті, Полтавщині, Рівненщині та Харківщині.

Утиску своїх прав зазнали шість журналісток та п’ять журналістів.

З початку року Інститут масової інформації зафіксував загалом 205 випадків порушення свободи слова, з них 155 – це фізична агресія проти журналістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter