У липні цього року кількість загиблих і поранених серед цивільних в Україні була найбільшою від жовтня 2022 року

Дата: 10 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

У липні 2024 року кількість загиблих і поранених серед цивільного населення в Україні є найбільшою від жовтня 2022 року. Переважна більшість жертв серед цивільного населення припадає на територію підконтрольну Україні.

Про це йдеться у звіті Моніторингової місії ООН із прав людини в Україні.

Наслідки російського удару по “Охматдиту”. Архівне фото

Як поінформували в організації, у липні цього року спостерігається продовження тенденції зростання кількості втрат серед цивільних осіб, яка триває з березня 2024 року.

Тільки минулого місяця внаслідок російських атак загинули щонайменше 219 цивільних осіб і 1018 отримали поранення.

“Кількість втрат серед цивільних осіб в липні була найвищою з жовтня 2022 року, коли загинули 317 цивільні особи і 795 було поранено. Найбільша кількість втрат була зафіксована 8 липня, коли російські збройні сили завдали ударів високоточними ракетами по цілях у Києві, Дніпрі, Кривому Розі (Дніпропетровська область) і Київській області. Загалом під час атак 8 липня загинули щонайменше 43 цивільні особи, у тому числі 5 дітей, а 147 зазнали поранення, у тому числі 7 дітей”, – йдеться у звіті.

За даними ООН, найбільша кількість втрат серед мирних жителів була спричинена тоді, коли ракета або уламки ракети, збитої ППО, влучили в житловий будинок у Шевченківському районі Києва (13 загиблих і 20 поранених), бізнес-центр у Солом’янському районі Києва (6 загиблих і 10 поранених), медичний центр у Дніпровському районі Києва (9 загиблих і 5 поранених), дитячу лікарню “Охматдит” у Києві (2 загиблих і 18 поранених) та адміністративні будівлі ремонтно-механічного заводу в Кривому Розі (10 загиблих, 46 поранених).

Як зазначають у звіті, переважна більшість жертв серед цивільного населення (90%) і пошкоджень освітніх і медичних установ (86%), як і раніше, припадає на територію, підконтрольну Україні. Зокрема, атака 8 липня зруйнувала або пошкодила кілька медичних закладів по всій Україні, в тому числі ракета вразила дитячу лікарню “Охматдит”, повністю зруйнувавши будівлю токсикологічного відділення та значно пошкодивши Центр дитячої кардіології та кардіохірургії.

Крім того, у червні та липні найінтенсивніші наступальні військові дії армії РФ перемістилися з північної Харківської області до Донецької області. В результаті підтверджені жертви серед цивільного населення на Донеччині зросли зі 125 убитих або поранених у травні до 224 у червні та 269 у липні 2024 року.

Нагадаємо, що з початку повномасштабного вторгнення росіян, лише на Сумщині загинуло 270 людей, серед яких 14 дітей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter