У Львові затримали підозрюваного в нападі на трансгендерну військову: йому загрожує штраф чи позбавлення волі

Дата: 22 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

У Львові поліція затримала 22-річного чоловіка, який 15 серпня в центрі міста напав на трансгендерну жінку на імʼя Хелен Марк. Прокуратура повідомила йому про підозру за частиною 2 статті 161 ККУ (вчинення умисних дій, спрямованих на пряме обмеження прав за ознаками статі, інших переконань, поєднаних з насильством). 

Про це повідомляє феміністська організація Gender Stream. 

Фото з інстаграм-сторінки Хелен Марк

Якщо провину доведуть, чоловіку загрожує покарання: штраф до 8500 грн або позбавлення волі на термін від двох до п’яти років.

Наразі тривають слідчі дії, правоохоронці розвʼязують питання про обрання запобіжного заходу.

“Сподіваємось, що правоохоронні органи Львівської області доведуть справу до кінця, а винні понесуть справедливе покарання”, – наголошує Gender Stream.

Раніше ZMINA писала, що ввечері 15 серпня на одній з центральних вулиць Львові чоловік напав на трансгендерну військову Хелен Марк. Це сталося в людному місці, коли Хелен вечеряла та спілкувалася через відеозвʼязок. Невідомий чоловік, який спостерігав за нею протягом якогось часу, підійшов та почав її ображати, а потім бити руками та ногами. За словами очевидців, це тривало п’ять-сім хвилин, проте ніхто з перехожих не підійшов і не спробував це зупинити.

Хелен переконана, що це був напад на ґрунті ненависті, адже кривдник нецензурно висловлювався щодо її зовнішності та орієнтації.

Наступного дня потерпіла звернулася до поліції. Юрист організації Gender Stream допоміг жінці оформити заяву та домогтися реєстрації справи саме за статтею 161. 

Як зазначає онлайн-медіа “Свідомі”, Хелен почала нести військову службу у 2020 році – у зоні Операції обʼєднаних сил. Тоді вона ідентифікувала себе як чоловіка. Через те що в неї виявили ВІЛ, на схід вона не поїхала і залишилася служити в одній з військових частин Ужгорода. А 2023 року – почала трансгендерний перехід. 

Нагадаємо, що на початку серпня в Києві жінка, яка видавала себе за ЛГБТ-військову, зустрілася з гетеросексуальною союзницею та ЛГБТ-активісткою Ольгою Шарко й побила її. Нападниця завдала активістці від п’яти до семи ударів руками по голові, била ногами по стегнах та ребрах.

Ще в червні громадська організація “Українські ЛГБТ+ військові за рівні права” вчергове закликала українську владу негайно ухвалити законопроєкт №5488, що посилює кримінальну відповідальність за злочини на ґрунті ненависті за ознаками сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності, віросповідання, кольору шкіри, інвалідності тощо.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter