У Львові запрацював центр для реабілітації поранених військовослужбовців

Дата: 04 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Новий реабілітаційний центр для поранених військових почав функціонувати на базі лікарні Святого Луки Першого територіального медичного об’єднання у Львові.

Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров’я.

Джерело: сайт МОЗ

“Львівський центр оснащено надсучасним обладнанням і облаштовано з урахуванням вимог інклюзивності приміщень. У відділенні – просторі коридори, санітарно-гігієнічні зони для маломобільних пацієнтів, спеціальні поручні та безпороговий простір. Тут поранені українські військовослужбовці зможуть відновлюватися за найвищими світовими стандартами“, – йдеться в повідомленні.

Понад тисячу захисників і захисниць упродовж року зможуть отримати якісну допомогу з відновлення, додають у МОЗ.

Джерело: сайт МОЗ

На першому поверсі центру розташований великий зал фізичної реабілітації, оснащений відповідно до міжнародних стандартів. Там є надсучасне обладнання з віртуальною реальністю, яке забезпечує зворотний зв’язок з пацієнтом. Також облаштовано кабінети ерготерапії, індивідуальної фізичної терапії, асистивних технологій та інше.

Палатне відділення центру налічує 44 ліжко-місця. Усі кімнати забезпечено багатофункціональними ліжками з електроприводом і відповідними меблями для зручного перебування пацієнтів.

Як і в інших центрах мережі, у львівському працює мультидисциплінарна команда фахівців. З кожним пацієнтом працюють за індивідуальною програмою лікарі фізичної реабілітаційної медицини, фізичні терапевти, ерготерапевти, психологи, терапевти мови й мовлення та інші фахівці.

Джерело: сайт МОЗ

Львівський реабілітаційний центр це вже сьомий заклад проєкту RECOVERY, який розбудовує мережу інноваційних реабілітаційних відділень по всій країні.

Наразі такі інноваційні центри працюють у Львові, Вінниці, Києві, Одесі та на Дніпровщині. До кінця року до них додасться Рівненська, Хмельницька та Дніпропетровська області.

“За  пів року від старту роботи проєкту в реабілітаційних відділеннях проєкту пройшли відновлення майже 2 500 військових. Планується, що незабаром пропускна спроможність центрів дозволить реабілітувати по 20 тисяч Героїв та Героїнь на рік, – зазначають у МОЗ.

Усі послуги з реабілітації безоплатні для хворих та повністю покриваються НСЗУ в межах Програми медичних гарантій.

За словами уповноваженого президента з питань реабілітації учасників бойових дій Вадима Свириденка, після повномасштабного вторгнення кількість поранених учасників бойових дій збільшилася в рази, значно ускладнився і характер поранень, зокрема ампутації кінцівок. Сьогодні в Україні можуть робити якісні протезування, водночас система надання медичних документів військовим та їхньої реабілітації є застарілою і такою, що виснажує поранених ветеранів.

Раніше ZMINA повідомляла, що програму безоплатного протезування та реабілітації для українців, які втратили кінцівки внаслідок війни, також запустив український благодійний фонд BGV спільно з урядом Естонії. Протезування здійснюється в Таллінні на базі Ida-Tallinna Keskhaigla (Східно-Талліннська центральна клінічна лікарня). Для українців протезування в межах програми є повністю безоплатним: виготовлення, встановлення, реабілітація у Східно-Таліннській центральній лікарні та логістичні витрати беруть на себе ініціатори проєкту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter