Українці, які втратили кінцівки під час війни, зможуть безплатно отримати протези в Естонії

Дата: 08 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Програму безоплатного протезування та реабілітації для українців, які втратили кінцівки внаслідок війни, запустили український благодійний фонд BGV спільно з урядом Естонії.

Про це повідомляє пресслужба фонду.

Джерело: bgvfund.org

Протезування здійснюється в Таллінні на базі Ida-Tallinna Keskhaigla (Східно-Талліннська центральна клінічна лікарня). У Естонії цей медичний заклад є одним із найбільших: до його складу входять сім клінік, а штат нараховує понад 2500 працівників.

Для нас дуже важливо допомагати та підтримувати Україну. У співпраці з українцями ми розпочали наш проєкт для надання послуг із реабілітації та протезування українців, які втратили кінцівки через травми. І наразі ми вже працюємо над наступними проєктами, щоб розширити масштаби співпраці з Україною”, — зазначила віцеканцлерка з питань охорони здоров’я Міністерства соціальної політики Естонії доктор Хейді Аласеп.

Для українців протезування в рамках програми є повністю безплатним: виготовлення, встановлення, реабілітація у Східно-Таліннській центральній лікарні та логістичні витрати беруть на себе ініціатори проєкту.

Пацієнтам встановлюють сучасні біонічні електронні протези, що обладнані амортизаторами та рядом рухомих елементів для підвищеної фізичної активності. Вони регулюються індивідуально під потреби конкретного користувача.

Такі протези забезпечують високий рівень комфорту та рухової активності. Вартість одного такого протеза становить 70-80 тисяч євро.

Першими учасниками програми вже стали Тарас Винарчик, аеророзвідник 15-ої окремої бригади артилерійської розвідки, який втратив ногу у серпні під час виконання завдання з корегування артилерії, а також Олександр Горохівський з Чернігівської області, який втратив кінцівку під час облоги Чернігова, отримавши вогнепальне поранення з ускладненням.

До кінця року планується організувати протезування для 20 українських військових та цивільних.

Нагадаємо, у рамках державної програми забезпечення військовослужбовців і військовослужбовиць протезами та ортезами, спеціальними виробами для занять спортом сума відшкодування за виготовлення цих виробів сягнула 2,4 мільйона гривень. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter