У Львові відкрили виставку про справи Майдану, в яких досі немає рішень суду

Дата: 17 Травня 2023
A+ A- Підписатися

У Львові відкрили документальну виставку, присвячену справам Майдану, які досі не мають вироків суду. 

Про це повідомили у Львівській обласній раді.

Виставка “Справи Майдану: на шляху до правосуддя та історії”. Фото: Андріана Стахів
Сім стендів, на яких із двох боків зібрали дані про злочини, скоєні проти євромайданівців у 2013–2014 роках, виставили поблизу Меморіалу пам’яті Героїв Небесної сотні.

“Термін давності більшості справ завершується. У листопаді десята річниця від початку Майдану, а це означає, що й десята річниця від побиття студентів. Більшість із тих справ навіть не починали вести, тобто вони дуже сирі, а вже доходить до того, що закінчується термін їхньої давності”, говорить у коментарі “Еспресо” керівниця Музею Гідності у Львові Андріяна Дигдалович.

Виставка “Справи Майдану: на шляху до правосуддя та історії”. Фото: Андріана Стахів

Аналогічна ситуація й зі справами тих учасників Революції гідності, які постраждали вже в січні та лютому 2014 року.

“Їхні справи так само зараз у якомусь такому підвішеному стані. Родини зіткнулися з тим, що, коли ти приїжджаєш у суд на певну справу, переважно її переносять. Що активніше приїжджаєш, то частіше її переносять. Доходить просто до того, що родинам складно постійно їздити в Київ. І не тільки родинам, але й постраждалим. Ми в музеї постійно спілкуємося з учасниками Революції гідності, із хлопцями, які були поранені та проходять у справах. Вони кажуть: “А як ми маємо приїжджати? Ми на один день відпрошуємося, приїжджаємо, а нам кажуть: вибачте, ми перенесли”. Люди мусять терміново шукати, де ночувати, а вони знову переносять”, – пояснює Дигдалович.

Відкриття виставки відвідали родини Героїв Небесної сотні, а також ті, хто постраждав під час Революції гідності. Зокрема, прийшов підтримати подію Ігор Чабан, який 18 лютого 2014 року отримав поранення голови після побиття. 

“Хронологія подій, статистика, аналітичні напрацювання, вироки та судові провадження – усе це варто знати та необхідно закарбувати в пам’яті для усвідомлення кожної жертви й кожного винного”, – наголошують організатори події.

Виставка триватиме до 9 липня. 

Нагадаємо, суд почне розгляд справи чотирьох беркутівців щодо розгону протестувальників 30 листопада на Майдані. 

Профільний департамент Офісу генерального прокурора, який працює над розслідуваннями справ Майдану, впродовж 2022 року повідомив про підозру 27 особам.

Серед підозрюваних – двоє колишніх високопосадовців (один з яких – ексочільник МВС), 17 правоохоронців (серед яких двоє прокурорів та один слідчий), один суддя та семеро цивільних осіб.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter