У Львові судитимуть 19 чоловіків, які воювали проти України на боці бойовиків

Дата: 13 Січня 2023
A+ A- Підписатися

До суду скерували обвинувальні акти щодо групи чоловіків з Луганщини, яким закидають держзраду  й участь у терористичній організації та діяльності не передбачених законом збройних формувань. 

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Metin Atkas\Anadolu Agency

Слідчі кажуть, що торік у лютому, перед початком повномасштабного вторгнення Росії, чоловіки добровільно перейшли на бік ворога та вступили у незаконне воєнізоване формування так званої “ЛНР”. 

“Після початку збройної агресії, обвинувачені виконували бойові завдання на території Харківської області. Вони були затримані на початку вересня 2022 року під час спроби подальшого просування на підконтрольну Україні територію”, – розповідають правоохоронці. 

Вироку суду підозрювані чекатимуть у різних пенітенціарних установах.

Нагадаємо, що Управління Верховного комісара ООН з прав людини стурбоване тим, що Україна в судах переслідує власних громадян – членів озброєних груп, пов’язаних з Росією. 

Річ у тім, що судове переслідування комбатантів лише за участь у бойових діях заборонено міжнародним гуманітарним правом. Судити можуть тільки за скоєння міжнародних злочинів.

Українські ж правозахисники критикували практику засудження примусово мобілізованих з окупованих територій, які є жертвами воєнного злочину, але на практиці стають фігурантами кримінальних проваджень.

Чоловіків, які добровільно пристали до лав ворога, в Україні можуть судити за державну зраду. Міжнародне гуманітарне право цього не забороняє.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter