У Львові розбили гітару вуличному музиканту, який співав пісні російською

Дата: 05 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

У Львові під час чергового рейду ультраправих молодиків, які шукають співаючих російською мовою вуличних музикантів, одному з виконавців розбили гітару. 

Фотографію розбитого інструменту опублікували у себе на фейсбук-сторінці члени ультраправої організації “Сокіл”. 

?ПРОДОВЖЕННЯ ПРОФІЛАКТИЧНИХ РОБІТ??Львів | 03.11.19_3 листопада відбувся черговий рейд проти вуличних музикантів, які…

Gepostet von ВГО Сокіл / Львівщина am Montag, 4. November 2019

“Профілактичні роботи”, як їх назвали самі ультраправі, вони проводили на центральних вулицях міста 3 листопада. За словами учасників рейду, такі акції влаштовуються регулярно і остання показала, що виконавців, які б співали російською, у Львові стає менше. 

На фотографіях, які виклали молодики, видно розбиту гітару одного з музикантів, проте ультраправі заперечують свою причетність до нападу. Інструмент, за їх словами, розбили “невідомі патріоти”.

“Ми з ним спілкувалися на попередніх рейдах, сюди вже прийшли, коли техніка була розбита. В цей момент були на сусідній вулиці, також спілкувалися з вуличними музикантами. Один з членів нашої організації, який стояв і дивився, чи не будуть співати ці музиканти російською, якраз і був свідком того, як невідомі патріоти розбили техніку, після чого туди зразу прийшли ми”, – розповів керівник Львівської обласної організації ВГО “Сокіл” Богдан Федун у коментарі виданню 032.

На думку експерта та координатора проекту “Без кордонів”  Максима Буткевича, у даній ситуації мова йде про кримінальний злочин.

“Якщо те, про що повідомляють, правда, то мова йде про конкретний кримінальний злочин, який можна і треба оцінювати відповідним чином. Треба розуміти, що хто б це не зробив, він не мав права застосовувати насильство для реалізації своїх переконань чи досягнення цілей. Навіть якщо ці люди посилаються на рішення органів місцевого самоврядування. Вони просто не уповноважені ніким на такі дії – ані на «рейди», ні, тим більше, на застосування насильства і знищення майна”, – сказав він у коментарі виданню ZMINA.

Як відомо, у серпні Верховний Суд визнав законною заборону на російськомовний культурний продукт на Львівщині. Рішення про заборону ухвалили ще у вересні минулого року. Проєкт мораторію підготувало ВО “Свобода”, яке запевняло, що заборона потрібна “задля захисту українського інформаційного простору від гібридних впливів держави-агресора”. За словами Буткевича, і рішення облради, і постанова Верховного Суду – ганебні з точки зору дотримання і реалізації прав і свобод людини.

“Вони порушують права, дискримінують і творців російськомовного «культурного продукту», і людей, для яких сприйняття російськомовного «культурного продукту» є важливим, а також, зрештою, порушують Конституцію України та міжнародне право. Нагадаю, що мова не йде про продукти, вироблені в РФ: згідно з цим рішенням, у Львові неможливо влаштувати публічні літературні читання мовою оригіналу прозових творів, скажімо, Тараса Шевченка або Олега Сенцова. А за логікою нападників, тих, хто спробували б таке зробити, варто було би перетворити на об’єкт насильства”, – говорить експерт. 

Буткевич вважає, що ті, хто створив постанову про заборону, та ті, хто підтримав її у Верховному Суді, несуть певну відповідальність за напад у Львові.

“Рішення облради щодо запровадження мораторію на російськомовний «культурний продукт» не лише порушує права людини, а й не містить жодних механізмів реагування на порушення цієї заборони. Якщо ані орган місцевого самоврядування, ані силові структури держави не мають законних підстав для реагування на порушення заборони – рано чи пізно з’являться ті, хто свій насильницький самосуд виправдовуватимуть саме відсутністю механізмів реагування з боку інституцій”, – підсумовує він.

Нагадаємо, що історія із забороною російськомовного культурного продукту в Україні почалась у вересні минулого року, коли Львівська облрада запровадила такий мораторій на території Львівщини. Вже за місяць стало відомо, що через заборону в області більше не продаватимуть мистецький журнал “ШО”, який видається в Україні з 1995 року. Згодом ініціативу львівських депутатів підхопили в Тернополі, Житомирі та на Волині.

У листопаді заборону запровадили депутати туристичного міста Славське на Львівщині, проте там вони не тільки встановили мораторій на культурний продукт, але й рекомендували готелям не використовувати російську для спілкування з туристами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter