У Львові для дітей з інвалідністю створили перший в Україні парк розваг та відкриттів

Дата: 23 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

У Львові на базі центру соціальних послуг “Джерело” відкрили майданчик, доступний для дітей з інвалідністю. Його власним коштом створило подружжя американців – Тетяна та Едді Вейн, які є засновниками організації “The Bridge of Life”.

Про це повідомила Львівська міська рада.

Фото: Роман Балук

Так, у парку доступні гойдалки для дітей, що користуються кріслами колісними, також є велика гірка та розваги для дітей з розладами спектра аутизму, мініфутбольне поле тощо.

“Це не просто каруселі – всі діти з інвалідністю думають, що вони літають, коли катаються на гойдалках. Так вони відволікаються від реальності й поринають у світ, де їм радісно, тепло і безпечно. Це місце безпеки, радості й відкриттів ми розробили з дружиною Танею для дітей саме з такими діагнозами і типами інвалідності. 

Таких парків немає в Україні, і ми сподіваємося, що після перемоги перше, що робитимуть в Україні, – це спеціальні майданчики для дітей, для людей літнього віку”, – розповів Едді Вейн.

Фото: Роман Балук

За його словами, такий майданчик коштував близько 60 тисяч доларів. У подружжя є персональна сімейна фундація, і практично все вони роблять за власні кошти. 

Парк розваг та відкриттів поділено на дві зони – для дітей з порушеннями опорно-рухового апарату та дітей з розладами аутистичного спектра. 

У першій зоні діти можуть безпечно покататися на гойдалці. Їх фіксують у високих кріселках з допомогою спеціальних пасків безпеки. Поряд можна покататися на круговій каруселі. Водночас дітей розвертають обличчям до парку, а не до центру самої каруселі.

Крім каруселей там розташовані сенсорні локації для зорового контакту, щоб викликати у дітей певні асоціації, а також звукові панелі, де можна почути звуки різних інструментів. Також можна погратися кольоровими гумовими іграшками.

Фото: Роман Балук

“Для наших вихованців це безпечний, доступний, цікавий і пізнавальний простір, де вони можуть порозважатись і отримати багато позитивних емоцій. Едді та Тетяна приїхали в Україну на початку повномасштабної війни й уже влітку торік запропонували зробити такий майданчик для дітей в Україні. Практично чотири місяці вони спостерігали за нашими дітьми, досліджували, які розваги були б найбільш доступні, пріоритетні й цікаві”, – розповіла керівниця центру соціальних послуг “Джерело” Зореслава Люльчак.

Зрештою подружжя зустрічалося з працівниками, батьками й вихованцями “Джерела”, дослухалося до їхніх побажань, а також радилось і консультувалося з експертами різних країн. 

Фото: Роман Балук

У міській раді наголосили, що цей майданчик – саме для дітей з інвалідністю, тобто має певні елементи, які передбачено саме для їхньої безпеки, зручності й комфорту. Отже, ці ж елементи можуть бути небезпечними для дітей без інвалідності чи порушень розвитку.

Нагадаємо, що 24 липня, під час традиційного щорічного ярмарку українських брендів “Всі. Свої”, охоронець вивів хлопця з аутизмом за межі заходу. Коли мати пішла шукати свого сина, охоронець нагрубив їй та намагався не пустити назад на захід. Після поширення цієї інформації організатори заходу припинили співпрацю з охоронцем. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter