Львівська активістка зазнала цькування з боку праворадикалів через лекцію із секс-освіти

Дата: 12 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Активістка “Феміністичної майстерні” й бодіпозитивна блогерка Ксеня Термасіна зі Львова зазнала цькування з боку праворадикального угруповання “Традиція і порядок”. Причиною його дій стало анонсування дівчиною лекції із сексуальної освіти, що вона її мала провести в одній з місцевих шкіл. 

Про це ZMINA повідомили у “Феміністичній майстерні”.    

 
У своїй діяльності “Феміністична майстерня” опікується, зокрема, проведенням культурно-просвітницьких подій у Львові задля впровадження ґендерної рівності. До розроблення одного з таких заходів організація запросила активістку Ксеню Термасіну. На прохання “Феміністичної майстерні” вона мала провести лекцію щодо “контрацепції та першого сексу” в одній з місцевих шкіл. Про це активістка повідомила на своїй сторінці в інстаграмі. 
 
На її допис, однак, відреагували представники праворадикального угруповання “Традиція і порядок” та анонсували акцію “Збоченцям не місце в школі” біля Ратуші. 
 
“В анонсі до акції ультраправі безпідставно звинуватили активістку в “психічних порушеннях”, “ненависті до православних та греко-католиків” і назвали її “збоченою”, – розповіли у “Феміністичній майстерні”.
 
У соцмережах Термасіній також почали надходити повідомлення з погрозами та образливим змістом.  
 
Однак акція праворадикалів так і не відбулась. Спочатку її перенесли з технічних причин, а потім і зовсім видалили анонс про подію, пославшись на публікацію Управління освіти департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради.
Останнє оприлюднило заяву на своїй фейсбук-сторінці. В дописі йшлося, що “в соцмережах з’явилась інформація про те, що в одній зі шкіл міста заплановано лекцію зі статевого виховання, яку проведе особа, що не має жодного відношення до освіти”.
 
Управління зауважило, що звернулося до керівників закладів освіти для підтвердження чи спростування проведення лекції, утім не отримало “жодної ствердної відповіді”. Тож, як прокоментували ZMINA в пресслужбі міськради, в управлінні розцінили анонс проведення заходу як можливу дезінформацію та звернулися до правоохоронців, щоб ті “розібрались” у ситуації. Від інших коментарів в управлінні відмовилися, пославшись на допис у фейсбуку як офіційну позицію. 
 
У “Феміністичній майстерні” зазначили, що конкретні домовленості зі школою були, однак ще вирішувалися певні деталі. Зрештою школа відмовилася від співпраці після розголосу, якого набула ситуація. 
 
В організації додали, що дії “Традиції і порядку” підтримав депутат міськради від партії “Голос” Ігор Шолтис.
 
Він опублікував у своєму фейсбуку скриншоти з інстаграму Термасіної та назвав активістку “аморальною субстанцією, яка агресивно пропагує знищення сімейної цінності та етичних норм серед підлітків”. “Аморальщину”, як пояснив депутат у коментарях до допису, він вбачає у фото активістки з інстаграму: на одному з них на її тілі намальовано статеві органи та слова на кшталт “секс”, “вульва”, “клітор” тощо. 
 
Шолтис резюмував у дописі, що “ситуацію вичерпано”, та подякував за оперативну реакцію, зокрема, начальниці Управління освіти ЛМР Зоряні Довганик. 
 

“Коли бачимо, як регресивним псевдополітичним організаціям на кшталт ТіП вдається маніпулювати в медійному просторі, хочеться наголосити: права людини, права жінок, дія міжнародних конвенцій на території України, права ЛГБТ та включеність у сучасні гуманітарні дискусії – це речі, безпосередньо пов’язані з економічним зростанням, визнанням у світі, ресурсами для розвитку та допомогою на міжнародній арені”, – прокоментували у “Феміністичній майстерні”.

Там також назвали “Традицію і порядок” групою “небезпечних маргіналів” і додали, що “країни, в яких подібні угруповання навчилися маскуватися під громадські рухи, можуть залякувати громадян/-ок, продукувати фейки й маніпулювати державними установами, крокують у тоталітарне минуле”. 

Нагадаємо, що влітку минулого року представники праворадикальної організації “Традиція і порядок” напали на активістку “Феміністичної майстерні” та учасницю ініціативи FemSolution, які в Києві відклеювали з паркану плакати з антиґендерною риторикою. Потерпілі заявляли, що їх словесно ображали, вдарили в обличчя, штовхали та погрожували побити. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter