У Лук’янівському СІЗО в’язні живуть без опалення та роблять безкоштовний ремонт

Дата: 09 Березня 2021
A+ A- Підписатися

В’язнів у Київському СІЗО тримають у неналежних умовах і змушують безоплатно виконувати ремонтні роботи та функції з господарського обслуговування ізолятора. 

Про це повідомили в Офісі Уповноваженої Верховної Ради з прав людини.

Фото: Офіс Уповноваженої Верховної Ради з прав людини

На початку минулого року монітори Офісу Омбудсмана вже розповідали, що в ізоляторі через порушення вимог роздільного тримання серед в’язнів наявні конфлікти. Також більшість камер установи була з поганим освітленням, великою кількістю ґрат на вікнах та вологими стінами, вкритими грибком. 

Фото: Офіс Уповноваженої Верховної Ради з прав людини

Недоліки, виявленні минулого року, монітори знайшли й цьогоріч. Так, адміністрація досі порушує норми щодо роздільного тримання, а більшість камер так і не забезпечили належним освітленням та вентиляцією. 

“Унаслідок відсутності вентиляції та паління в камерах ув’язнені позбавлені можливості дихати свіжим повітрям. Бокси збірного відділення не опалюються. Під час моніторингу виявлено факти, коли в’язні не були забезпечені спальним місцем, у зв’язку з чим вони змушені спати по черзі або на підлозі камери, що є грубим порушенням їх права на належне поводження та гідність”, – розповідають про деякі з виявлених порушень монітори.

Фото: Офіс Уповноваженої Верховної Ради з прав людини

Адміністрація СІЗО порушує права засуджених і на контакти із зовнішнім світом, адже арештованим узагалі не дозволяють телефонувати, а засудженим до довічного позбавлення волі дають дозволяють це лише у вихідні та святкові дні. Монітори виявили й “численні факти безоплатної праці засуджених, які виконували ремонтні роботи та функції з господарського обслуговування СІЗО”.

ОНОВЛЕНО: Згодом на виявленні факти порушення відреагували у Київській міській прокуратурі. Правоохоронці внесла акти реагування керівництву Департаменту з питань виконання кримінальних покарань Мін’юсту та державної установи “Центр охорони здоров’я ДКВС України”.  

Нагадаємо, що нещодавно очільник Міністерства юстиції Денис Малюська у фейсбуку розповів, як у Лук’янівському СІЗО за кошти від покращених камер зробили ремонт у звичайній. Установа стала першою в Україні, де міністерство запустило свій експериментальний проєкт із запровадження платних камер. 

Запуск проєкту спричинив невдоволення серед правозахисників, які говорили, що така практика фактично запроваджує дискримінацію людей за фінансовими можливостями.
 
У серпні минулого року Омбудсман розповіла, як у Запорізькому СІЗО один з в’язнів викупив для себе всі місця в камері підвищеного комфорту, а тому інші затримані не могли скористатися послугою Мін’юсту. Стан звичайних камер в ізоляторі фахівці, які робили там інспекцію, описали як незадовільний. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter