У Латвії власника автомийки, який відмовився обслуговувати авто з українськими номерами, оштрафували на тисячу євро

Дата: 08 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Латвійський суд зобов‘язав власника автомийки в центрі Риги виплатити тисячу євро компенсації моральної шкоди громадянці України, чий автомобіль він заборонив обслуговувати.

Про це повідомили в Латвійському центрі прав людини.

Ілюстративне фото. Джерело: Shutterstock

Як зазначається, позивачка, громадянка України, яка просила притулку від війни, приїхала до Латвії на власному автомобілі в березні 2022 року. Бажаючи помити машину після тривалої дороги, яка зайняла у неї п’ять днів, жінка разом із дочкою приїхала на автомийку в центрі Риги.

Спочатку співробітники автомийки просили клієнтку зачекати, а потім, помітивши, що автомобіль позивачки має зареєстровані в Україні номери, відмовилися надавати послугу. Вони пояснили, що власник автомийки заборонив обслуговувати українців.

Розгнівана таким ставленням, позивачка пішла з мийки, але потім повернулась, щоб дізнатись, чи справді вона правильно зрозуміла, що її не обслужили лише тому, що вона з України, а також, щоб отримати вибачення.

Однак жінці неодноразово відмовляли мити машину, а один зі співробітників сказав: “Поміняйте номери, тоді ми її помиємо”. Позивачка зробила аудіозапис цієї розмови.

Обурившись таким дискримінаційним поводженням та не отримавши вибачень, жінка викликала поліцію. На виклик приїхали правоохоронці, які під час відомчої перевірки прийняли письмові пояснення від співробітників автомийки, які підтвердили, що діяли відповідно до наказу керівництва.

Відповідач на суді позовних вимог не визнав. Він спростував той факт, що віддав наказ взагалі не обслуговувати автомобілі з українськими номерами. Підсудний стверджував, що дав вказівку не обслуговувати автомобілі з українськими номерами безоплатно та позачергово. Однак відповідач не вказав на наявність таких доказів, які б підтверджували згадані твердження.

Суд, оцінивши порушення прав громадянки України, визнав, що компенсація моральної шкоди українці в розмірі 1000 євро є справедливою та співмірною.

Нагадаємо, за перше півріччя 2022 року служба державної безпеки Латвії (VDD) порушила 19 кримінальних справ, пов’язаних із розпалюванням ненависті, та перейняла ще чотири такі провадження. Більша частина матеріалів пов’язана з агресією Росії проти України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter