У Латвії розслідують понад 20 справ щодо розпалювання ворожнечі, більшість із них стосується російської агресії проти України

Дата: 11 Червня 2022
A+ A- Підписатися
З кінця лютого поточного року служба державної безпеки Латвії (VDD) порушила 19 кримінальних справ, пов’язаних із розпалюванням ненависті, та перейняла ще чотири такі провадження. Більша частина матеріалів пов’язана з агресією Росії проти України.
 
Про це повідомляє місцеве видання Delfi.
 
Фото: VDD

Вісім із 23 процесів розпочато за двома статтями Кримінального закону Латвії одночасно: за публічне прославляння та виправдання геноциду, злочинів проти людяності та воєнних злочинів (ст. 74.1) та за дії, спрямовані на розпалювання національної ворожнечі (ст. 78). Ще вісім кримінальних справ порушено за ст. 74.1 і сім – за ст. 78.

В одному з кримінальних процесів за фактом розпалювання національної ворожнечі Служба держбезпеки завершила досудове розслідування та відправила матеріали справи в прокуратуру, попросивши притягнути фігуранта до кримінальної відповідальності. Він потрапив у поле зору VDD після публікації в інтернеті коментаря до статті, що прославляє Росію та бажає їй успіхів у знищенні українців.

За рештою справ 15 осіб перебувають у статусі підозрюваних, а ще семеро – у статусі особи, стосовно якої порушено кримінальну справу. При цьому двох підозрюваних узяли під варту.

Нагадаємо, на початку червня Національна рада з електронних ЗМІ Латвії (NEPLP) ухвалила рішення про заборону трансляції останніх 80 російських телеканалів, які ще можна було дивитися на території країни. Рішення набуде чинності 9 червня і діятиме доти, доки РФ не припинить війну проти України й не поверне окупований Крим.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter