У Латвії росіянам та білорусам хочуть заборонити викладати в школах

Дата: 05 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Фракція опозиційного Національного обʼєднання в Сеймі Латвії виступила з ініціативою заборонити громадянам Росії та Білорусі працювати в латвійських школах.

Про це пише портал Delfi.

Фото: Getty Images

Нацобʼєднання, посилаючись на дані міністерства освіти і науки, зазначає, що наразі в латвійських школах працюють 214 громадян Росії та Білорусі. Опозиція вважає неприйнятним, що “нове покоління латвійців виховують і навчають громадяни країни-агресора”.

Відповідно, обʼєднання підготувало проєкт парламентського рішення, який доручає міністру освіти і науки Анде Чакші внести зміни до Правил Кабінету міністрів №569 “Про необхідну освіту та професійну кваліфікацію педагогів і порядок удосконалення професійної компетенції педагогів”.

Ці зміни мають встановити заборону для громадян Росії та Білорусі працювати в латвійських навчальних закладах.

Нагадаємо, що у квітні латвійський уряд одноголосно ухвалив рішення щодо відмови від російської мови як другої іноземної в школах із 2026 року. Нові правила освіти в країні впроваджуватимуть поступово, адже наразі в Латвії не вистачає викладачів інших іноземних мов.

Латвійські школярі, які до 1 вересня 2025 року оберуть другою іноземною мовою російську, зможуть продовжувати вивчати цю мову до завершення основної школи.

Після зазначеного терміну, з 2026–2027 навчального року, другою іноземною мовою починаючи з 5 класу можна буде обирати тільки офіційну мову ЄС, країн Європейської економічної зони або іноземну мову, регульовану міжурядовими угодами про освіту. Російська до переліку цих мов не входить.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter