У Латвії перевірять депутата, який некоректно висловлювався під час обговорення цивільних партнерств 

Дата: 28 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

28 грудня, у середу, Комісія Сейму Латвії з питань мандатів, етики та заяв вирішила порушити справу у зв’язку з висловлюваннями депутата Александра Кірштейнса під час дебатів щодо продовження розгляду законопроєкту про цивільне партнерство.

Про це повідомляє Delfi.

Александр Кірштейнс. Фото з відкритих джерел

Під час дебатів Кірштейнс використовував у своєму виступі такі слова, як “nēģeri”, “pederasti” та “žīdi”. На думку партії “Прогресивні”, яка клопотала про розслідування, виступ депутата був образливим і містив некоректні слова, несумісні з повагою до Сейму.

У заяві “Прогресивних” вказується, що слово “nēģeri”, хай і вважається нейтральним, разом зі словами з негативним емоційно-стилістичним забарвленням також набуло негативного змісту.

Зокрема, “pederasts” у сучасному спілкуванні явно є словом, що виражає огиду і презирство. Раніше це слово вживалося в сенсі “педофіл”, що в контексті дискусії про цивільні партнерства фактично прирівнює людей з гомосексуальною орієнтацією до педофілів.

Водночас слово “žīds” впродовж уже пів століття має негативне забарвлення, а також принизливий і образливий для єврейської громади відтінок.

На думку “Прогресивних”, Кірштейнс порушив Кодекс етики депутатів Сейму Латвії, згідно з яким депутат має уникати слів, жестів та інших дій у публічних виступах, які можуть бути образливими, а також не має використовувати висловів, які можуть бути образливими або несумісними з повагою до сейму.

Матеріали справи будуть розглянуті по суті на засіданні комісії 11 січня. Для участі в ньому будуть запрошені заявники – представники фракції “Прогресивні”, а також сам Кірштейнс.

Відомо, що дискусія про запровадження цивільних партнерств для одностатевих пар у Латвії триває не перший місяць. Раніше, в грудні, латвійські депутати вкотре відхилили розгляд цього питання. Крім того, урядова коаліція Латвії домовилася, що з питань цивільних партнерств партії можуть мати різну позицію.

Нагадаємо, що 7 грудня Європейська комісія висунула пропозицію щодо ухвалення регламенту, спрямованого на гармонізацію на рівні ЄС норм міжнародного приватного права, що стосуються батьківства. Насамперед ініціатива спрямована на гарантування прав ЛГБТ-пар.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter