У Латвії хочуть обмежити використання російської мови

Дата: 14 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Міністерство юстиції Латвії готує проєкт закону щодо обмеження двомовності, згідно з яким використання російської мови на робочому місці та у громадських місцях буде обмежуватися.

Про це повідомляє видання Delfі із посиланням на міністра юстиції Яніса Борданса.

Джерело: Getty Images

“Довготривалі наслідки русифікації виявляються у тому, що закріпилася практика одночасного використання латвійської та російської мови у повсякденному спілкуванні, закладах надання послуг, на робочому місці… Практика така, що латвійці мають знати російську мову у багатьох ситуаціях. Цього не можна допускати, окрім певних випадків, які будуть перераховані у законі. Але суспільство має знати, що латвійська мова має використовуватися у ділових відносинах та для спілкування на робочому місці”, пояснив Борданс.

За його словами, проєкт невдовзі обговорять члени коаліції і після погодження позицій його можуть внести у сейм.

Потенційно це може означати вилучення російської мови як додаткової до латвійської у різноманітних сервісах та обмеження на вимогу знання російської в описі вакансій.

“Наприклад, якщо роботодавець наймає 50 працівників і вимагає, щоб принаймні частина знала й використовувала мову, яка не є офіційною мовою у ЄС, чи вказує, що знання російської буде перевагою, – це потрібно буде обґрунтувати”, зазначив міністр. 

Міністр нагадав, що на референдумі 2012 року майже 75% громадян висловилися проти використання російської мови як другої державної.

Нагадаємо, в Україні вся сфера обслуговування перейшла на українську мову ще 16 січня 2021 року. Це зумовлено дією статті 30 закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, який ухвалили ще у 2019 році.

Норми мовного закону набувають чинності поступово, і деякі з них почнуть діяти аж у 2030 році.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter