У Латвії стартував ІІІ Парламентський саміт Кримської платформи, до учасників звернувся президент Зеленський

Дата: 24 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

У столиці Латвії Ризі стартував III Парламентський саміт Кримської платформи, участь в якій взяли понад 40 країн та представники багатьох міжнародних організацій. До учасників заходу звернувся президент України Володимир Зеленський.

Засідання розпочалося вранці 24 жовтня, пише ZMINA.

Джерело: сайт Кримської платформи

Саміт відкрила спікерка латвійського Сейму Дайга Мієріні. Зі вступним словом виступили також прем’єр-міністерка Латвії Евіка Сіліня, спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук. Останній стисло презентував присутнім План перемоги, запропонований президентом України.

Зеленський також звернувся до учасників заходу дистанційно по відеозв’язку. Він висловив вдячність за підтримку учасникам саміту, наголосивши на тому, що “кількість державних прапорів у залі свідчить про те, що спроба Росії вчинити міжнародний злочин шляхом захоплення території Криму зазнала краху”.

Російську окупацію Криму ніколи не визнає міжнародне співтовариство, оскільки збереження суверенітету та територіальної цілісності держав, права націй визначати своє майбутнє є основою Статуту ООН, підкреслив очільник української держави.

“Неприпустимо, щоб хтось вирішував життя і долю іншої нації, інших сусідніх народів або депортував їх. Статут ООН стосується справжнього миру, а не того, як нормалізувати війну”, – сказав Зеленський.

Він нагадав, що деякі лідери держав з’їхалися в Казань на так званий саміт Путіна – саміт БРІКС 22–24 жовтня. Там, зокрема, вони розглядають переміщення військовослужбовців Північної Кореї ближче до кордону з Україною, виправдовуючи це “запобіганням війні”.

“Однак ми знаємо, що це суперечить фундаментальним людським цінностям і Статуту ООН. На саміті G20 в Індонезії майже два роки тому я запропонував формулу миру, яка могла б відновити повну ефективність цілей і принципів Статуту ООН і фактично захистити життя від агресії. І це стосується не тільки України”, – заявив Зеленський.

Він закликав міжнародних партнерів бути активними та небайдужими, зміцнювати Україну, спільні цілі та спільні позиції.

“Україна представила партнерам план перемоги. Він містить усі необхідні компоненти, щоб позбавити Росію будь-яких альтернатив, на які вона зараз розраховує, окрім справедливого миру”, – підкреслив президент України.

Тези, які представив очільник української держави: 

  • Україна давно заслуговує на геополітичну визначеність, запрошення до НАТО є частиною цієї геополітичної визначеності, і це право кожної демократичної нації в Європі;
  • вся демократична спільнота зацікавлена в тому, щоб Путін не досяг успіху на фронті;
  • для всіх важливо, щоб ця війна закінчилася й не відновлювалася;
  • економічна співпраця необхідна, щоб підвищити добробут дружніх націй;
  • Європа та світ потребують гарантій надійної безпеки.

Все це передбачено в Плані перемоги, представленому Україною, сказав Зеленський. Він звернувся до учасників саміту з проханням відстоювати ці пункти у своїх країнах разом зі своїми урядами.

Президент окремо відзначив участь у саміті представників кримськотатарського народу, зокрема журналіста, першого заступника голови Меджлісу кримського татарського народу Нарімана Джеляла, який пройшов через репресії та ув’язнення в Росії. Його звільнення є демонстрацією того, що консолідованими зусиллями можна досягти великих результатів, і що “ніде у світі не повинно бути місця для таких речей, як окупація, полон чи депортація”.

“Йдеться не тільки про Україну. Сьогодні, у Міжнародний день ООН, особливо потрібно про це сказати. Сказати тоді, коли мету, заради якої створена ООН, захищають не Радбез ООН і навіть не функціонери ООН, а ось такі формати співпраці, як Кримська платформа чи як Саміт миру. І хотілося б нагадати міжнародній бюрократії та політичним лідерам, що сьогодні День ООН в усьому світі, а не десь у Казані”, – підкреслив президент.

Нагадаємо, що 23–24 жовтня 2024 року в столиці Латвії Ризі проходить III Парламентський саміт міжнародної Кримської платформи, організований парламентом Латвійської Республіки в співпраці з Експертною мережею Кримської платформи, Латвійською платформою для розвитку співпраці (LAPAS) та Латвійським інститутом міжнародних відносин.

Участь у заході підтвердили делегації з понад 40 країн світу та представники міжнародних організацій.

Два попередніх парламентських саміти Кримської платформи відбулися в Загребі (Хорватія) та Празі (Чехія).

Раніше ZMINA повідомляла про те, що найнебезпечнішою тенденцією для свободи слова в окупованому Криму залишаються сфабриковані кримінальні переслідування громадянських журналістів, спрямовані на подальше придушення будь-яких виявів альтернативної думки на півострові. 

Про це заявила керівниця проєктів Центру прав людини ZMINA Вікторія Нестеренко під час Третього парламентського саміту міжнародної Кримської платформи в Ризі 23 жовтня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter