У Києві журналісти вимагали від Офісу президента рівних прав для ЗМІ

Дата: 26 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

У Києві 26 листопада біля коворкінгу Creative State Arsenal, де Володимир Зеленський дав пресконференцію для 30 обраних ЗМІ, відбулася акція журналістів, незгодних  із вибірковою політикою Офісу президента щодо медіа.

Участь в ній також взяла журналістка ZMINA.

Фото: Наталія Адамович

Напередодні журналісти з новин дізналися про те, що очільник держави проведе пресмарафон, присвячений екватору його каденції. Інформація про це з’явилася менше ніж за добу до початку заходу.

ОП самостійно визначив 32, за словами організаторів, “провідних всеукраїнських і міжнародних ЗМІ”, які запросили на розмову. Таке рішення пояснили “складною епідемічною ситуацією в країні” та “досвідом попередніх пресмарафонів”.

Журналісти, яких не запросили на захід, прийшли до місця його проведення, щоб озвучити головну вимогу – всі ЗМІ, а не лише обрані, повинні мати рівні можливості в доступі до інформації та вправі ставити запитання, відповідей на які потребує суспільство.

Представники медіа розповіли, що останнім часом в ОП та інших держустановах почастішали випадки відмов журналістам в акредитації на події, ігнорування прохань про інтерв’ю та інформаційних запитів тощо.

Серед питань, які журналісти хотіли б поставити Зеленському, але не мали такої можливості, – чому не розслідуються або розслідуються дуже повільно справи про напади на медійників та активістів, хто стоїть за провалом операції щодо затримання “вагнерівців”, коли скінчиться епоха бідності та інші.

В акції взяли участь представники правозахисних організацій, які, зокрема, опікуються захистом журналістів. Також до неї долучилися студенти місцевих вишів.

Згодом до журналістів вийшов представник ОП Михайло Подоляк із пропозицією “сьогодні 30 цих редакцій, а наступного разу – 30 інших”.

Нагадаємо, що ОП запросив на розмову з Зеленським 26 листопада представників 32 ЗМІ. Зокрема, це – НВ, “РБК-Україна”, “Інтерфакс-Україна”, “Українська правда”, “Бабель”, 5 канал, 1+1, ТРК “Україна” та “Свобода слова” Савіка Шустера, “Дім”, Reuters, Deutsche Welle, AFP, Bloomberg, BBC.

Прессекретар президента Сергій Никифоров заявив, що “склад учасників вийшов збалансованим і непростим для президента”. Також у дописі у фейсбуку він уточнив, що формат події ближчий до “розширеного інтерв’ю” ніж до пресконференції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter