У Києві затримали власника агрохолдингу, який постачає продукти харчування окупантам на лівобережжі Херсонщини

Дата: 05 Січня 2024
A+ A- Підписатися

У Києві затримали власника одного з найбільших агрохолдингів в Україні, що постачає продукти харчування окупантам на лівобережжі Херсонщини.

Про це повідомила пресслужба СБУ. 

Джерело: СБУ

Чоловіка підозрюють у фінансуванні збройної агресії Росії. Фігуранта затримали у квартирі його сина у Києві, де той переховувався та планував втечу на окуповану територію.

За даними слідства, підконтрольна фігуранту продовольча компанія знаходиться на окупованому лівобережжі та входить до основних постачальників харчової продукції для російських військ на окупованому Півдні України.

Для цього у травні 2022 року бізнесмен організував “перереєстрацію” агрокомпанії в окупаційному “управлінні федеральної податкової служби РФ по Херсонській області”. Відтоді його підприємство щомісяця сплачує до бюджету окупантів понад 100 тисяч російських рублів як “податки”.

Водночас агрокомпанія, про яку йдеться, є одним з найбільших у регіоні фінансових донорів російського “фонду підтримки учасників СВО”, створеного указом російського президента у квітні 2023 року.

Також задокументовано, що бізнесмен передав російським військам складські приміщення виробничого комплексу підприємства в окупованому Каховському районі Херсонщини. Їх ворожа армія використовує для зберігання власного озброєння, боєприпасів та бойової техніки.

Серед них – російські самохідні артустановки та реактивні системи залпового вогню, які здійснюють обстріли Бериславського району.

Під час обшуків за місцем перебування затриманого у Києві вилучено документи, печатки, комп’ютерну техніку та мобільний телефон, які підтверджують факти співпраці з агресором.

На підставі зібраних доказів фігуранту повідомили про підозру за частиною 1 статті 111-2 Кримінального кодексу України. Йому загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За даними херсонського журналіста Олега Батурина, йдеться про Дживана Мамояна, власника ТОВ “Моріс Каховка”, виробничі потужності якого знаходяться у селищі Любимівка під Каховкою.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Києві затримали власника інтернет-провайдера, який надає послуги на окупованій частині Луганщини та співпрацює з окупантами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter