У Києві за російську мову оштрафували викладача закладу вищої освіти

Дата: 17 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

В Україні оштрафували викладача одного зі столичних вищих навчальних закладів за використання російської мови під час проведення занять для студентів 3 курсу. Напередодні набрала чинності відповідна постанова про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу за застосування недержавної мови під час освітнього процесу.

Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Фото: Медіа перспективи

Викладача визнали винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого частиною другою статті 188-52 Кодексу України про адміністративні правопорушення та оштрафували на 3400 гривень. 

За словами мовного омбудсмана, викладач порушив частину першу ст. 21 (“Державна мова у сфері освіти”) Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. 

“Сьогодні, на восьмому місяці повномасштабної війни, коли заклади освіти чи не щодня зазнають руйнувань від ракетних обстрілів, велика кількість педагогів – під обстрілами, в окопах чи окупації – продовжують забезпечувати освітній процес та утверджувати українську ідентичність.

Кожен український учитель, науковець, вихователь чи методист – еталон дотримання закону та утвердження державної мови. Тому наша увага до сфери освіти, як і підтримка освітніх ініціатив, буде високою, а реакція на порушення закону, як і захист мовних прав громадян, буде належною”, – підкреслив Кремінь.

Викладач має сплатити штраф не пізніше як через 15 днів із дня вручення йому постанови про накладення штрафу, а в разі оскарження або опротестування такої постанови – не пізніше як через 15 днів із дня повідомлення про залишення скарги або протесту без задоволення.

У разі несплати штрафу в зазначений строк постанова надсилається до органу державної виконавчої служби для її виконання в примусовому порядку. Якщо штраф буде стягнений примусово, то з викладача стягнуть подвійний розмір штрафу – 6800 гривень.

Нагадаємо, що із 16 липня за порушення мовного законодавства почали карати попередженням або штрафом. Водночас штрафи можуть бути оскаржені в суді.

Штрафи можуть бути накладені за порушення мовного закону у сфері освіти, науки, культури, книговидання, користувацьких інтерфейсів, у сфері інформації для загального ознайомлення, публічних заходів, реклами, технічної та проєктної інформації, охорони здоров’я, спорту, телекомунікацій, поштового зв’язку та транспорту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter