У Києві вшанували пам’ять жертв геноциду ромів під час Другої світової війни

Дата: 02 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

2 серпня на території Національного історико-меморіального заповідника “Бабин Яр” відбулася церемонія вшанування ромів, що загинули в часи Другої світової війни від рук нацистів. Представники держструктур та громадських організацій поклали квіти до памʼятника “Ромська кибитка”, встановленого на місці розстрілу 10 тисяч ромів. 

Про це повідомляє Державна служба України з етнополітики та свободи совісті.

Фото: Державна служба України з етнополітики та свободи совісті

Так, у ніч проти 3 серпня в газових камерах табору смерті Аушвіц-Біркенау живцем спалили близько трьох тисяч ромських чоловіків, жінок та дітей.

“Єдиною їхньою “провиною” була належність до ромської національності. Вважається, що під час Голокосту від репресій по всій Європі загинуло від 600 тисяч до 1,5 мільйона ромів. “Калі траш” у перекладі з ромської означає “чорний жах”. Так називають період в історії ромів за часів Другої світової війни”, – розповіли в ДЕСС.

Роми стали одними з перших жертв Бабиного Яру. У вересні 1941 року тут розстріляли жителів пʼяти ромських поселень. За свідченнями очевидців, на страту вони їхали з піснями та в традиційному яскравому вбранні.

“Пам’ять про етноцид ромів є невіддільною частиною нашої національної пам’яті. Це наше спільне горе, наша спільна трагедія. Злочини проти людяності, геноцид, воєнні злочини й агресія не мають прощення. Україна рішуче засуджує будь-які прояви расизму, нерівності, дискримінації за етнічною чи релігійною ознакою”, – сказав заступник голови ДЕСС Ігор Лоссовський.

За його словами, від початку повномасштабної війни роми протистоять агресору та беруть участь у русі опору. Вони служать у лавах ЗСУ, займаються волонтерством, надають гуманітарну допомогу. 

“Сьогодні – час, коли як ніколи важливо пам’ятати уроки історії та жахливі трагедії минулих поколінь, адже саме вони формують сучасні цінності. Свобода вираження, толерантність та усвідомлення єдності – це те, що людство має винести з цих уроків минулого”, – підсумував Лоссовський. 

Нагадаємо, що в Музеї пам’яті жертв трагедії Бабиного Яру буде експозиція, присвячена ромам, яких убили нацисти в роки Другої світової війни. За наявною інформацією, у Бабиному Яру загинули щонайменше 150 ромів, а на Березняках і Святошині – тодішніх околицях Києва – були знищені ромські поселення.

Читайте також: Минуле і теперішнє: що сталося з ромами під час Другої світової війни та що відбувається зараз

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter