У Музеї пам’яті жертв трагедії Бабиного Яру буде експозиція, присвячена ромам

Дата: 02 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

У Музеї пам’яті жертв трагедії Бабиного Яру буде експозиція, присвячена ромам, яких убили нацисти в роки Другої світової війни.

Про це під час пресконференції повідомила очільниця Національного історико-меморіального заповідника “Бабин Яр” Роза Тапанова.

Фото: OSCE

“У нашому музеї, який будується, буде експозиція стосовно вбивства ромів. Оскільки ромів за чисельністю було менше, ніж евреїв, вони займали інше соціальне становище, не мали можливості говорити вголос. Відповідно, джерельна база, щоб зафіксувати всі ці злочини, була дуже слабка, і ми досі це досліджуємо”, – сказала вона.

За словами Тапанової, оскільки Бабин Яр – найвідоміше місце геноциду в Україні, це має бути своєрідним осередком, де кожен може побачити, де були місця розстрілів євреїв, ромів, представників інших національностей.

За наявною інформацією, у Бабиному Яру загинули щонайменше 150 ромів, а на Березняках і Святошині – тодішніх околицях Києва – були знищені ромські табори.

Тапанова зауважила, що, коли Україна здобула незалежність і розпочалося відновлення пам’яті, з’ясувалося, що в Радянському Союзі приховували чимало інформації. До прикладу, з’ясувати чисельність убитих ромів і місця, де вони були знищені, вдалося через архіви Німеччини.

“Може, цифра в 4 тисячі не така велика, але якщо ми беремо в процентному значенні, скільки проживало ромів, скільки було населення в кожному місці, то це велика втрата. Наше завдання – краще дослідити історію знищення ромів, щоб не було маніпуляцій навколо цього питання”, – вважає очільниця заповідника “Бабин Яр”.

Нагадаємо, що 2 серпня щороку на міжнародному рівні вшановують пам’ять жертв нацистського геноциду ромів. У ніч із 2 на 3 серпня 1944 року в нацистському таборі смерті Аушвіц-Біркенау на території сучасної Польщі нацисти вбили понад 4 тисячі ромських в’язнів.

Раніше ZMINA писала, що Комітет міністрів Ради Європи ухвалив рекомендацію, в якій уперше закликав країн-членів внести історію ромів та мандрівників до шкільних програм і навчальних матеріалів. На думку авторів рекомендації, це сприятиме покращенню розуміння того, що роми є невіддільною частиною як національної спільноти, так і європейського суспільства загалом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter