У Києві відкрили виставку про українців, які через пандемію опинились у вразливій ситуації

Дата: 11 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

У Києві відкрили виставку про те, як пандемія коронавірусу вплинула на права людей, які перебувають у вразливих ситуаціях.

Про це організатори повідомили на сторінці у фейсбуку. 

Фото: сторінка Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні

Виставку на пішохідній зоні біля будівлі Київської міської державної адміністрації з 10 до 27 грудня можуть відвідати всі охочі. Відкрили її в міжнародний День прав людини, який відзначають у світі 10 грудня. 

Героями експозиції стали медсестра з Торецька, житель Луганщини, який втратив домівку в пожежі восени цього року, ромський правозахисникперекладачка жестової мови та правозахисник, що допомагає бездомним людям.

“Цей рік чітко продемонстрував, що ми відновимося кращі, ніж були, тільки якщо забезпечимо рівні можливості для всіх, не залишаючи нікого осторонь. Хоча пандемія COVID-19 вразила нас усіх, люди з інвалідністю, бездомні люди, роми, жінки та інші люди, що перебувають у вразливих ситуаціях, зазнають непропорційного впливу від кризи”, – нагадують організатори виставки.

Також з нагоди Дня прав людини Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні закликала всіх поставити права людини в центр реагування на пандемію. 

Зараз ми стоїмо перед трьома дуже різними можливими перспективами. Ми можемо вийти з цієї кризи в ще гіршому стані, ніж тоді, коли вона почалася, і бути ще менш підготовленими до наступного удару для наших систем. Ми можемо відчайдушно боротися за те, щоб повернутися до нормального стану. Але нормальний стан це те, що привело нас туди, де ми перебуваємо сьогодні. Третій варіант – ми можемо відновитися кращі, ніж були”, – зазначила Верховна комісарка ООН з прав людини Мішель Бачелет.

Раніше ZMINA докладно розповідала про те, як через пандемію коронавірусу безпритульні та малозабезпечені українці залишися майже без підтримки держави. Так, лише в Києві, за оцінюваннями, мешкає від 5 тис. до 40 тис. бездомних людей, тоді як місто, згідно з дослідженням Моніторингової місії ООН, може розмістити лише 150 осіб у комунальному притулку та прогодувати 300 людей на вулиці. Пандемія залишила в ізоляції та бідності й мільйони українців з інвалідністю. 

Цього року у світі також стало на 150 млн більше дітей, яким не доступні освіта, медицина та їжа. За прогнозами ООН через коронавірусну кризу кількість бідних людей у світі збільшиться на 115 млн. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter