У Києві відкрилася виставка “Розстріляна палітра”, присвячена репресіям проти українських митців у 1937–1938 роках

Дата: 15 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У Києві 15 лютого відкрилася фотодокументальна виставка “Розстріляна палітра”, створена Національним історико-меморіальним заповідником “Биківнянські могили”: експозиція висвітлює масові політичні репресії у мистецькому середовищі України за часів СРСР.

Про це повідомили на сайті Міністерства культури та інформаційної політики.

Джерело: фейсбук-сторінка Меморіального заповідника “Биківнянські могили”

Виставка, зокрема, знайомить глядача зі здобутками й долями окремих представників образотворчого мистецтва, розстріляних упродовж 1937–1938 років у Києві та похованих на території таємної спецділянки у Биківнянському лісі.

Серед експонатів: унікальні архівні матеріали, рідкісні документи, витяги з архівно-кримінальних справ репресованих митців.

У повідомленні нагадали, що в спільних Биківнянських могилах знайшли свій останній спочинок найяскравіші українські художники початку XX століття. Репресовані художники представляли різні напрями й стилі образотворчого мистецтва, проте їх поєднувало бажання зберегти національну самобутність українського малярства.

Зрештою знищення художників радянською тоталітарною системою призвело до посилення руйнування українського світу, значного послаблення історичної пам’яті. Розстріли митців у в’язницях НКВС поєдналися із розгромом їхніх мистецьких шкіл, викресленням імен з історії української культури, вилученням і нищенням картин.

Відвідати виставку можна за адресою: проспект Берестейський, 50, м. Київ (Державна наукова архітектурно-будівельна бібліотека імені В.Г. Заболотного).

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Верховна Рада у грудні 2023 року попри обурення родин полеглих бійців дозволила побудувати військове меморіальне кладовище у Гатному під Києвом.

До цього планувалося, що меморіал може з’явитися поряд з Національним заповідником “Биківнянські могили” в Києві, а не за містом. Ділянка, яку розглядали для кладовища, мала площу близько 90 гектарів і розташована була не в межах, а поруч із похованнями та меморіалом жертвам радянського тоталітаризму. 

ZMINA детально розповідала, як родичам загиблих військових спочатку обіцяли створити меморіальне кладовище в Биківні, але передумали. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter